2009. augusztus 28., péntek

Elkészült az idei csalamádé!

Korábbi bejegyzésemben olvashattátok a csalamádém receptjét. Nos múlt hétvégén készítettem. Még szerencse, hogy kis üvegbe is raktam el, mert egyet máris fel kellett bontani. A család véleménye ugyanaz, mint a korábbi években: fantasztikus! :o)) Szóval mindenkinek ajánlom! Aki elkészíti, kérem írja meg nekem, hogy ízlett!

2009. augusztus 26., szerda

Mascarponés-szedres pite


Ezen az oldalon találtam meg a receptet: zamatesillat.blogspot.com Ott áfonyával készítették el, de én szederrel csináltam. Nagyon fini lett. Nem kell sokáig sütni, hogy középen valóban remegős maradjon a tészta, mintha puding lenne. Én a mascarponét Milli natúr vajkrémmel helyettesítettem.


-16,5 dkg simaliszt
-16,5 dkg cukor
-5 tojás
-25 dkg mascarpone vagy Milli natúr vajkrém
-12,5 dkg tejföl
-25 dkg szeder
-vaníliás cukor

A gyümölcsön kívül mindent összekevertem, és egy kivajazott-lisztezett piteformába öntöttem. (Lehetséges a gyümölcsöt is beleforgatni a masszába) Rászórni a gyümölcsöt, majd 45-50 percre a sütőbe tettem. Elég ha csak egy kicsit barnul meg és akkor belül még krémszerű lesz a tészta.

2009. augusztus 18., kedd

Sajtos cukkini lepény

Ezt a receptet is egy blogon találtam és elkészítettem. Nagyon finom.
Ezen a címen megtalálható az elkészítése:
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/08/sajtos-cukkinilepeny-sutoben-sutve.html
A fotót én készítettem:


2009. augusztus 13., csütörtök

ALMÁS-SAJTOS SERTÉSBORDA



Hozzávalók: 8 vékony szelet sertéskaraj, 2 alma, 8 szelet gépsonka, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 8 szem meggybefőtt, só, gyömbérpor (reszelt szerecsendió).

A kivert, megsózott, fűszerezett hússzeleteket a zsiradékon megsütjük. A hússzeletekre egy-egy almakarikát borítunk, amelynek magházát előzőleg kiszúrjuk, így gyűrű formájú lesz. Csipetnyi gyömbérporral (vagy reszelt szerecsendióval) meghintjük. A magház helyére egy-egy kupac reszelt sajtot halmozunk. Burgonyapüré illik hozzá.

Tipp: Középre rakhatunk egy-egy kimagozott meggybefőttszemet.

MÉZES-KÖRTÉS CLAFOUTIS

Stahl konyhája c. tévéműsorban láttam ezt a receptet kb 2 éve, azóta ha körteszezon van, nagy kedvencem ez a francia süti!

Hozzávalók:
75 deka körte
¾ deci méz
10 deka liszt
5 deka + 1 evőkanál cukor
1 + 3 db tojás
2 ½ deci tej
6 deka vaj
Elkészítés:
A meghámozott, 6-6 cikkbe vágott körtét beleteszem egy kivajazott, kilisztezett, ovális sütőformába, majd megcsurgatom a mézzel.
Utána a turmixgépbe teszem a lisztet, az 5 deka cukrot, majd hozzáadok 1 egész tojást és 3 tojássárgáját. A 3 tojásfehérjét félrerakom. Utána beleöntöm a turmixba a tejet és az olvasztott, kihűtött vajat is és az egészet összeturmixolom.
A tojásfehérjéket robotgéppel lágy habbá verem, majd hozzáadom az 1 evőkanál cukrot és tovább verem, hogy a hab kemény legyen.
A turmixolt keveréket kiöntöm egy tálba és óvatosan hozzáforgatom a tojáshabot. ezzel kész is a tészta.
A tésztát ráöntöm a mézes körtére, és a clafoutis-t kb. 30 perc alatt megsütöm a 200 fokra előmelegített sütőben.

2009. augusztus 9., vasárnap

Cukkini fasírt


Mivel szezonja van a tökféléknek, ismét egy cukkinis recept, ahogy ígértem. Ezek mindegyike alkalmas ennek a húsmentes receptnek az elkészítésére. Ugyanúgy készíthetjük patiszonból, spárgatökből, de akár padlizsánból is, még ha az nem is tökféle. Gyorsan elkészíthető és - szerintem -mindenkinek ízletes étel. Elkészítése egyszerű és nemigen lehet elrontani.

Hozzávalók:

0,5 kg cukkíni
2 tojás
2-3 ek zsemlemorzsa (a masszán látjuk kell e még bele)
2 ek liszt
hagyma, reszelve vagy nagyon finomra vágva és kicsit megpárolva (vagy Knorr ízbomba)
fokhagyma (vagy Knorr ízbomba)
petrezselyem
(vegeta / delikát)

Ha tökből vagy patisszonból csináljuk, hámozzuk meg, a nagyon zsenge cukkínit nem feltétlenül kell. Reszeljük le, (én a sajtreszelőn csináltam, szerintem így guszta, de van amelyik recept a nagy lukú almareszelőt ajánlja), üssük rá a tojásokat és fűszerezzük meg. SÓ NEM KELL BELE! A sótól ugyanis rengeteg levet enged és az egész masszánk elfolyik. Persze a delikát vagy vegeta is sós, épp ezért lehet hogy picit több zsemlemorzsa vagy liszt kell bele. Akinek hiányzik tehet bele, de utána nagyon gyorsan kell dolgozzon vele. Ha nagyon puha és nem tudjuk megformázni, tegyünk hozzá még egy kis lisztet, de ne sokat, mert a tökfélének kell dominálnia benne. Formázzunk belőle pogácsákat, forgassuk morzsába, és bő olajban süssük meg. Kínálhatjuk mártással, de hagyományos főzelék feltétjeként is. Én pl. tökfőzelékhez készítettem feltétnek.



2009. augusztus 6., csütörtök

Cukkinis palacsinta



Nyáron szoktam csinálni ilyen palacsintát, mivel itt a cukkiniszezon. Különleges és finom. Hamarosan fogok még felrakni cukkinis és padlizsános receptet!

Hozzávalók:
12 sós palacsintához való tészta,
2 cukkíni,
15 dkg füstölt sajt reszelve,
2 dl tejföl,
olaj.

Elkészítés:

A palacsintatésztába reszeljük a megmosott cukkínit, héjastól. Kisütjük. Lehet tortaszerűen tölteni, minden réteget megkenni tejföllel, és sajttal megszórni. A végén sütőben átmelegíteni. Lehet egyenként megtölteni. Előre elkészíthető, csak melegíteni kell. Jó vendégváró.

2009. augusztus 3., hétfő

Amerikai almás pite vaníliafagylalttal

Tegnap este vendégeink voltak és ezt a sütit csináltam. Természetesen ezzel nem lehet kudarcot vallani, mert egyszerűen fantasztikus és a fagyitól különleges!

Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 csipet
18 dkg puha vaj
6 evőkanál hideg víz


Töltelék:
1 kg alma
15 dkg barna cukor
5 dkg cukor
2 evőkanál liszt
1 citrom, leve és héja
1 csipet fahéj
Elkészítés:
A tésztához összekeverjük a cukrot, lisztet, sót, a puha vajat. Ezután annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta.
Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk és kockára vágjuk. Lábasba tesszük, leöntjük a citrom levével, rászórjuk a cukrokat, fahéjat majd lisztet és addig főzzük, míg az alma megpuhul.
Kivajazzuk a 24 cm átmérőjű pie/torta-formátát. A tésztát elfelezzük. Egyik felét kinyújtjuk és a formába tesszük (a szélét is "kibéleljük" a tésztával). Ezután rárakjuk a tölteléket. Ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és ráborítjuk a tetejére, majd megkenjük tojássárgával.
180 fokon kb 35 percig sütjük, amíg a tészta szép barna nem lesz.
Tanácsok:
Melegen tálaljuk vaníliafagylaltal!