2010. május 28., péntek

Citromvarázs

Múlt hétvégén kerestem valamilyen citromos, sütés nélküli receptet a neten és ezt hoztam össze több féléből. Sajnos lefényképezni nem volt időm, mert elég gyorsan elfogyott, addig ezt a képet hagyom kint, amíg újra elkészítem. Mint sok más receptemhez, ehhez is tupperes edényt használtam. Ezt a fesztivál nevű formát nagyon rég kaptam még anyutól, már nem lehet ilyet rendelni, az utódját viszont igen, a desszertes gyűrűt. Nagyon jól mutatnak benne a sütemények!

Hozzávalók (a képen látható fesztivál formához):
2 dl tejföl
4 dl habtejszín
1 kiscsomag túró (25 dkg)
1 csomag babapiskóta
2 citrom
porcukor ízlés szerint (kb 8-10 dkg)
1 oetker zselatin fix

A felvert tejszínhabot összekeverem a túróval, tejföllel, porcukorral, a citromok reszelt héjával és leveivel valamint a zselé fix-szel és a formába rétegezem a babapiskótával. Én hosszút vettem és eltörtem, de lehet kis kör alakút is használni és akkor nem kell bajlódni az összetörésével! Mindenképpen hűtőbe kell tenni pár órára!


2010. május 25., kedd

Isteni tojásos nokedli tupperesen

Bár nem szoktam más tollával ékeskedni, ezt a Stahl receptet úgy gondolom mégis közzé kell tennem. Kicsit aggódtam, hogy a páromnak hogy ízlik majd, de amint megkóstolta, az volt az első mondata, hogy ezt tedd fel a blogodra mindenképpen!
Talán nem jutna eszébe senkinek tojásos nokedli receptet keresni a neten, mert mindenki a klasszikus recept szerint készíti, így viszont lehet hogy többen szívesen kipróbálják majd. Az elkészítéséhez tupperes dolgokat használtam (maxi-mix, nokedli szaggató), amelyek a képen is láthatóak. Bár sokan csodálkoznak, hogy a galuska tésztába nem kell tojás, higyjék el nekem, ez a recept mégis fantasztikus, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 zúzott fokhagyma
1 dl tej
víz



A hozzávalókat összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, amennyit a tészta felvesz; se túl lágy, se túl kemény ne legyen!
Nagyon ajánlom mindenkinek a tupperes nokedli szaggatót! A benne lévő mélyedés miatt nagyon könnyű kiszaggatni a galuskát és mivel műanyag és formatervezett az elmosása is nagyon egyszerű ellentétben a régi, fémes nokedliszaggatómmal.
Beleöntjük a nokedlit egy teflonos edénybe felforrósítjuk. Közben 4 tojást kb 1 dl tejszínnel és sóval összekeverek (nagyon jó erre a tupperes mix-fix) Ráöntöm a nokedlire és kevergetem, addig, amíg még lágy. Ne legyen túl száraz rajta a tojás! Ecetes fejes salátával vagy tejfölös uborkasalátával ajánlom!

2010. május 13., csütörtök

Sonkás-gombás-pórés lepény

Kitaláltam, hogy csinálok egy gombás lepényt, így elkezdtem recepteket keresni a neten. Találtam egyet, kipróbáltam, de én ehhez még hozzátettem a gombát. A tésztája a kenyér és a pizza közé tehető. Szerintem nagyon finom!

Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt, ½ csomag friss élesztő, só, 3 kanál olaj, 1,5 dl tej vagy víz;
A töltelékhez: 1 póréhagyma, 1 üveges gomba (vagy friss champion kb 20 dkg), 15 dkg sonka, esetleg bacon, kevés olaj, só, bors, ételízesítő; A tetejére: 2 dl tejföl, 3-4 tojás, 10 dkg reszelt sajt.

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt kis sóval és cukorral. Majd hozzáadjuk a lisztet, sót, bedagasztjuk (én kenyérsütőbe szoktam csinálni) és kelni hagyjuk (tupperes kelesztőtálban kb 20 perc elég). Közben karikákra vágjuk a póréhagymát és kevés olajon megpároljuk a gombával. Ha puha hozzáadjuk a sonkát, esetleg lehet bacont is. Megszórhatjuk kis ételízesítővel, borssal.
Egy üveg pitesütő formát vajazunk és lisztezünk. A tésztát egy nem lisztezett deszkán kinyújtjuk majd a formába tesszük és egy villával megszurkáljuk, hogy egyenletesen keljen. Öszekeverjük a tejfölt, reszelt sajtot és a tojásokat.
A tésztára tesszük a póréhagymás-gombás keveréket. Ráöntjük a tejfölös masszát, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 35 percig sütjük.