2011. március 21., hétfő

Szalonnás-sajtos-hagymás lepény

Nagyon szeretem a leveles tésztát és a sós lepényeket is. Ez a recept ezt a kettőt ötvözi ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető!

Hozzávalók:


  • 1 csomag leveles tészta, 500 g (nem fagyasztott!)
  • 15 dkg bacon
  • 1 ek vaj
  • 2 fej hagyma apróra vágva
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg sajt
  • 1 tojás
  • só, bors, ételízesítő
A sütőt melegítsük fel 180 fokra! A bacont pirítsuk meg serpenyőben, adjuk hozzá a vajat és az apróra vágott hagymát, borsot és ételízesítőt (lehet hogy én legközelebb póréval fogom kipróbálni, szerintem azzal még finomabb lehet). Mikor  a hagyma aranybarna lesz öntsük hozzá a tejszínt és ha kihűlt keverjük össze a felvert tojással. A tésztát kicsit nyújtsuk ki lisztezett gyúrólapon, majd rakjuk tepsibe.Nyomkodjunk kis peremet a szélére, majd kenjük rá a mártást és szórjunk rá trappista sajtot (én vastag lukú reszelőt szoktam használni). Aki szereti rakhat rá koktélparadicsomot is. Kb 20 perc alatt elkészül!

Cigánypecsenye Viki módra.. o))

Kicsit újítottam a Cigánypecsenyén, mert a múltkor csináltam és valahogy nem lett olyan ízletes a hús, ezért bepácoltam azzal a módszerrel, ahogy tarját szoktam általában, mikor tepsis krumplival készítem.


Hozzávalók:
8 szelet csont nélküli tarja
2 nagy fej vöröshagyma
étolaj (kb 1,5 dl)
mustár
delikát
bazsalikom
bors

A tarjákat megklopfoltam. Az étolajat összekevertem a mustárral, bazsalikommal, delikáttal. A vöröshagymát karikákra szeleteltem. Egy műanyag (zárható) edénybe raktam egy sor vöröshagyma karikát, majd erre a sózott, borsozott és páccal megkent tarját. Majd hűtőbe tettem. Az lenne a jó, ha egy éjszakát tudna állni, de ha csak 1-2 órát tudjuk betenni, már az is sokat számít.
Innentől már Bárány Ildikó barátnőm receptje szerint jártam el.. o))) Megforgattam lisztbe a szeleteket és kevés olajon picit megsütötem (kb 5 perc), majd picit olajozott tepsibe tettem Tetejét megszórtam pirospaprikával és zúzott fokhagymával. Alufóliával lefedve kb 45 percig süssük 180 fokon. Közben szalonnát bekockáztam és a hús zsírján megsütöttem, majd a hagymakarikákat is és ezekkel tálaltam. Nagyon-nagyon fincsi lett! o)))
Köretnek mindenképp hasábburgonya illik hozzá!