2011. augusztus 31., szerda

Paradicsomos lepény

Akik ismerik a blogomon a recepteket, azok tudják hogy nagy pite és lepény rajongó vagyok :)) Kata barátosném meglepett egy adag koktélparadicsommal, ezért úgy gondoltam, hogy jöjjön egy nyári lepény! Tegnap este készült és pillanatok alatt elfogyott. Nagyon finom!

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg tejföl
  • 1 tojás
  • 10 dg vaj
A mártához:
  • kb 15-20 dkg koktélparadicsom
  • pici olaj (lehet olívaolaj, ha van otthon)
  • mozarella sajt
  • kb 15 dkg parmezán sajt (ha nincs, trappista is jó)
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

    1. A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük
    2. Közben az olajon a karikára szeletelt hagymát és összezúzott fokhagymát megdinszteljük.
    3. Hozzáadjuk a koktélparadicsomot (félbe lehet vágni, bár én egészben tettem bele)
    4. Megszórjuk rozmaringgal, bazsalikommal sóval felöntjük egy nagyon pici, kb 1 dl vízzel  (ínyencek fehérborral is felönthetik!)
    5. Ha letelt a fél óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, és ha van pitesütő formánk, akkor olyan alakúra kinyújtjuk, illetve picit nagyobbra, hogy na follyon le róla a mártás.
    6. Megkenjük vajjal a formát, beletesszük a tésztát és megszórjuk a parmezán sajt felével.
    7. Ezután ráöntjük a mártást és a karikára vágott mozzarella sajtot rárakjuk, majd megszórjuk még a maradék parmezán (vagy trappista) sajt felével.
    8. 180 fokra előmelegített sütőbe kb 30 perc alatt megsütjük!

    Cukkinis tészta

    Mielőtt vége lene a nyárnak, szeretnék még egy-két - az évszakhoz kapcsolódó - ételt feltenni. 
    Egy újabb cukkinis recepttel bővítem a blogot, mert nagyon szeretem ezt a zöldséget. Ez egy különleges és könnyen, gyorsan elkészíthető étel. Aki még tud cukkinit beszerezni, próbálja ki és írja meg, hogy sikerült!

    Hozzávalók:
    1 közepes cukkini
    1 csomag spagetti
    fél pohár tejföl
    pici liszt
    szezámmag
    fütölt virsli
    ételízesítő, só
    pici olaj (lehet olívaolaj ha van)


    1. A spagettit megfőzzük. (Ha van, tupperes tálalómesterben!)
    2. A cukkinit megmossuk és kiszedjük a belsejét. (Nem kell meghámozni!)
    3. Ezután felkockázzuk és ételízesítős vízben megfőzzük. (ha kell még sózhatjuk, de vigyázzunk, mert az ételízesítő elég sós!) (Tettem bele egy házias tyúkhúsleves kockát, ami zselés állagú és nagyon finom lett tőle!)
    4. Turmixgépbe öntjük és összeturmixoljuk, majd visszaöntjük egy lábasba.
    5. A végén a tejfölben elkevert liszttel még forraljuk pár percig..
    6. Az olajon a felkarikázott és szezámmaggal megszórt füstölt virslit megpirítjuk.
    7. A tésztát összekeverjük a szósszal és a virslivel.
    8. Esetleg tehetünk rá trappista vagy füstölt sajtot.