2010. augusztus 30., hétfő

Fekete erdő kocka

Kolléganőm Magdi "néni" adta ezt a receptet, hogy nagyon finom és egyszerű. Mivel szombat este meghívtuk a barátainkat, gondoltam meglepem őket ezzel az újdonsággal. Nagy sikere volt és tényleg nem nehéz megcsinálni és gyorsan elkészül!

Hozzávalók:

A piskótához: 8  tojás, 6 ek liszt, 2 ek kakaó, 8 ek cukor, fél csomag sütőpor

Én a következőképpen szoktam a piskótát elkészíteni: 
Felverem a tojások fehérjét habbá és amikor már majdnem kész fokozatosan belekeverem a cukrot. Ha kemény a hab egyenként a leglassabb fokozaton belekeverem a tojások sárgáját. Ezután fakanállal óvatosan (hogy a hab ne törjön) elkeverem benne a sütőporos-kakaós lisztet. Sütőpapíros, vagy zsírozott lisztezett (kb 20x30 cm) tepsibe öntjük és kb 160 fokon 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk.

A többi hozzávaló:
1 rumaroma, vagy kb fél dl rum
egy üveg meggybefőtt
1 vaníliás puding
1 tejszín ízű puding
4 dl tej
2x 4 ek cukor (+ ami a meggylébe kell ízlés szerint ha nem elég édes befőtt)
4 dl Hulala tejszín (2 kis doboz)
csokireszelék


Az alsó lapot meglocsoljuk rummal.

Egy üveg megy befőttet lecsöpögtetünk, a levét felfogjuk és annyi vizet adunk hozzá, hogy 4 dl legyen. Ebben 1 csomag vaníliás pudingot felfőzünk. Ha nem olyan édes a leve, lehet egy kis cukrot tenni bele. Ha kihűlt, belekeverjük a meggyet és rákenjük a rumos alsó lapra.
A krémhez fél liter Hulalát ír az eredeti recept, de én két 2 dl-eset vettem és így is elég volt. Ezt felverjük habbá. 
1 csomag tejszín ízű pudingot 4 dl tejben felfűzünk 4 evőkanál cukorral és ha kihűlt a tejszínhabbal összekeverjük. Felét a meggyes masszára öntjük. A piskóta másik felét rárakjuk a sütire és a tetejére kenjük a hab megmaradt részét. Csokireszeléket szórhatunk rá. Én a képen látható szívecskés formát csináltam egy sütikinyomó segítségével!

2010. augusztus 23., hétfő

Nyári rizottó

Kolléganőm Joli egy receptet talált egy újságban  nemrégen. Tudja, hogy én is imádom a Brie sajtot, - mivel a múltkor egyszerre csaptunk le rá a boltban :o)) - rögtön megmutatta nekem, amit én ki is próbáltam. Szerintem finom nyári különlegesség!

Hozzávalók:


egy közepes cukkini

30 dkg rizs

15 dkg húsos szalonna

1 pohár fehérbor

húsleves alaplé (kb. fél liter liter)

1 hagyma

olívaolaj
1  gerezd fokhagyma
kb. 20 dkg brie

A cukkinit vékonyan felkarikázom, és egy serpenyőben, kevés olívaolajon, megsütöm amíg megpuhul és megpirul. A maradék olajon megsütöm a kockákra vágott szalonnát, majd hozzáadom a felaprított hagymát és fokhagymát. pár percig együtt sütöm őket, majd belekeverem a rizst, felöntöm a borral és húsleves alaplével  és addig főzöm, amíg a rizs megpuhul. Ha a rizs megfőtt  egy tűzálló tálba rakom, tetejére a cukkini karikákat  és a brie-t. Előmelegített sütőben, kb. 220 fokon pár percig sütöm, hogy a sajt megolvadjon.
Aki nem szereti a brie sajtot tehet rá akár trappistát, vagy füstölt sajtot is.

2010. augusztus 3., kedd

Barátnőim receptjei - Tiramisu - tojás nélkül


Egy újabb tiramisu receptet teszek közzé, ezúttal barátnőm, Reiter Anett készítette el  és nagy örömömre le is fotózta, ahogy ígérte az üzenőfalon! Próbáljátok ki, ahogy ismerem őt, nem fogjátok megbánni! :o))

Reiter Anett: "Szerettem volna elkészíteni nagy kedvencünket a tiramisut, de ilyen kánikulában tartottam a nyers tojástól. Ezért olyan receptet kerestem, ami tojás nélkül is elkészíthető. Végül két-három változat „összeollózásával” sikerült elkészítenem az én végleges verziómat, ami igen nagy siker lett.

 Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta (kb. 24 darab)
4 dl habtejszín                                                                      
2 csomag habfixáló
3 ek. kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg mascarpone
3 adag kávé
1,5 dl tej
rumaroma (izlés szerint)
kakaó

A tejszínt egy percig verjük robotgéppel. Hozzáadjuk a habfixálót, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot, majd az egészet kemény habbá verjük. Mikor elérte a kellő állagot óvatosan hozzákeverjük a mascarponet. Lefőzzük a kávét, beleöntjük a tejet és a rumaromát. A babapiskótákat beleforgatjuk a tejes-rumos kávéba és egy jénaiba elkezdjük lepakolni. Mikor megvan egy réteg rátesszük a mascarpones krém felét. Újra egy réteg kávés piskóta, majd a krém másik fele következik. A tetejét meghintjük kakaóval. A legjobb ha egy éjszakát pihen a hűtőben, de ha az éhes család nem bír annyit várni 4-5 óra elteltével lehet nassolni.:-))"