2012. június 1., péntek

Sparhelten sült lepény (kenyérlángos)

Nem tudom ki hogy van vele, de én imádok a szabadban sütni, főzni. Aki szeret grillezni, annak szeretnék egy újdonságot bemutatni, aminek a mi családunkban nagy sikere van! Igazából öcsém ennek a szakértője. Ő készített az udvarra egy olyan grillezőt, amibe egy régi masinát épített be, így annak a sütőfelületén fantasztikus jó lepényt lehet sütni. Nekünk csak egy "tárcsánk" van, de ezen is ugyanúgy el lehet készíteni.
A lényeg, hogy ne legyen nagy tűz, mert akkor gyorsan megég.





Hozzávalók (kb 9-10 db-hoz)
  • 50 dkg liszt
  • 1,2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 3 kávéskanál porcukor
  • 3 kávéskanál só


Töltelék ízlés szerint lehet:
sonka, tejföl, kukorica, juhtuiró, lilahagyma,  savanyú uboka, trappista sajt, sült hagyma, stb.

Én a kenyérsütőgépembe szoktam beledobni mindent ami bedagasztja és meg is keleszti. Ha megkelt (Kb fél óra alatt) akkor kis cipókat formálunk belőle. Beolajozzuk a kezünket és mint a lángost, kicsit széthúzzuk (valamivel kissebb méretűre mint egy lángos). Rárakjuk az olajozott sütőfelületre és megsütjük, de nem teljesen készre, mert a töltés után még vissza kell rakni.
Megkenjük az egészet tejföllel, majd csak a felére rárakjuk amit szeretnénk, összehajtuk és még 1-2 percre visszarakjuk sütni, amíg a sajt elolvad benne. Nagyon-nagyon finom!

Egy két variáció:
  • tejföl (lehet bele fokhagymát nyomni), sonka, kukorica, savanyú uborka, sajt
  • juhturós tejföl, lilahgyama