2009. június 29., hétfő

Túrós barackos pite


A neten találtam ezt a receptet és hétvégén ki is próbáltam. Szerintem gyors és finom.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg margarin, 1 tojás, 15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál kakaó, 4 evőkanál tej.
Krémhez: 5 tojás, 1 csomag Bourbon vanillincukor, 50 dkg tehéntúró,
10 dkg kristálycukor, 1 marék mazsola, fél doboz konzerv őszibarack.

A sütőport és a lisztet összekeverem, majd elmorzsolom a vajjal, majd a cukorral, az egész tojással. Hozzáadjuk a kakaót, a tejet és összegyúrjuk.

A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a túrót és finoman beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A formába nyújtjuk a tészta felét (kb. fél centire), rásimítjuk a túrós keveréket, ebbe nyomkodunk pár darab őszibarackot, majd a maradék kinyújtott tésztát a tetejére tesszük. Ezt megkenjük a felvert tojással és megsütjük.

(Somogyi Kinga receptje alapján)

2009. június 26., péntek

Kefires cseresznyés/meggyes lepény

Ez egy különleges cseresznyés/meggyes süti. Érdemes kipróbálni, mivel elég könnyű elkészíteni. (hétvégn a képeim között keresek fotót)

Hozzávalók:
1 pohár kefir
2 kefires pohár cukor
3 kefires pohár liszt
1 kefires pohár étolaj
4 db tojás
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg meggy/cseresznye
pici reszelt citromhéj
(én szoktam még pici mézessütemény fűszerkeveréket is beleszórni)

A lisztet, cukrot, kefirt, étolajat és tojássárgákat összekeverjük, majd hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét. Lisztbe forgatjuk a gyümölcsöt (hogy ne menjen le az aljára) és azt is belekeverjük, majd sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott-lisztezett formába (én üveg pitesütőbe szoktam) öntjük. Kb 180 fokon 30-40 percig sül.

2009. június 24., szerda

Pudingos-meggyes pite

yesHozzávalók:
A tésztához:
45 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
fél mokkáskanál só,
12 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
25 dkg sütőmargarin,
2 tojás,
1 evőkanál tejföl.

Töltelékhez:
8 dl meggylé,
5 evőkanál cukor,
2 csomag vaníliás pudingpor (főzős),
fahéj,
1 l magozott, lecsepegtetett meggy.

A tetejére: 1 tojás. A tepsi kenéséhez: olaj vagy sütőmargarin.

A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A meggyléből (lehet a befőtt leve, lehet dobozos gyümölcslé is, én a kettőt szoktam vegyesen) a cukorral és a pudingporral krémet főzünk, teszünk bele fahéjat ízlés szerint, majd belekeverjük a meggyet. Félretesszük hűlni.

A lisztet a sütőporral, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt (akkor jó, ha nem ragad a kezünkre, szépen összeáll a tészta). Jól összedolgozzuk, két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyiket. A kikent tepsibe belefektetjük úgy, hogy a szélei magasan felérjenek, így a töltelék nem fog kifolyni. Rákenjük a meggyes masszát, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Megszurkáljuk a tetejét, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben 175-180 fokon kb. 60 percig sütjük.
Csak akkor szeljük fel, ha kihűlt, mert addigra szépen összeáll a pudingtól a krém a belsejében.

Tejfölös-mustáros csirkemáj


Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 evőkanál mustár, só, bors

Elkészítés:

Az olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, beletesszük a májat és állandó keverés mellett, fehéredésig sütjük, hozzáadjuk többi hozzávalót, és készre sütjük. tálalás előtt sózzuk.

Elkészítési idő: 30 perc

Csalamádé recept



Pár éve teszek el barátnőm receptje alapján csalamádét. Nagyon egyszerű, nem kell pl. dunsztolni sem és eszméletlenül finom. Nálunk elég gyorsan elfogy, minden évben növelem az adagot :o))



Hozzávalók:
1,5 kg káposzta
1,5 kg uborka
1,5 kg hagyma
1,5 kg paprika

Lereszelni mindent, majd összekeverni, 7 dkg sóval megszórni, átkeverni, kb 5 percig hagyjuk állni. Az edényt kicsit félrefordítani (vagy az egyik oldalát megemelni) hogy levet engedjen.

Szirup:
40 dkg cukor, 2 dl 20-as ecet és 1 mokkáskanál borkénpor.

A levet szedőkanállal szedjük ki, majd öntsük rá a szirupot és ezzel jól keverjük át. Ezután már mehet is az üvegekbe. A tetejére önthetünk szirupot mindegyikre. Én szoktam folpackot rakni rá és erre a csavaros tetejét, hogy semmiképpen ne legyen pl. rozsdás az üveg teteje.
Ez kb 12-14 üvegre elég.

Az adagot úgy növeljük, hogy duplázzuk. pl. 3kg, 6kg stb,
(A kép az idei csalamádé amit az augusztus 20-ai hétvégén készítettem)

Kráter süti

Ez egy gyors és nagyon finom süti!

Hozzávalók:

2cs vanilia puding
9 dl tej
5 ek cukor
5 db tojás
25 dkg porcukor
1 dl tej
1 dl étolaj
25 dkg liszt
2 ek kakaó
1 cs sütőpor
fél liter tejföl
4 ek porcukor

Elkészítés:
1 lépés: 2 cs vanília pudingot, 9 dl tejjel, 5 ek cukorral megfőzünk.
2. lépés. 5 db tojás sárgáját 25 dkg porcukorral 1 cs vanília cukorral, 1 dl tejjel habosra keverünk. Hozzá adunk 1 dl étolajat, 25 dkg lisztet, 2 ek kakaót, 1 cs sütőport, és a tojások felvert habját.
Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.(sütőpapírral is bélelhetjük)
Vizes kiskanállal rászaggatjuk a kihűlt, kemény pudingot, és megsütjük.
3. lépés. Fél liter (egy nagy)20%-os tejfölt 4 ek porcukorral és egy vanília cukorral elkeverünk, és a forró süteményre öntjük.

Tanácsok:
Közepes tepsibe kerüljön. A barna tészta kráterszerűen kiemelkedik a puding körül.A tetejére forrón kerülő cukros tejföl, megdermed.

Elkészítési idő: 40 perc

2009. június 19., péntek

Füstölt sajtos csiga (Tupperware recept szerint)



Egy finomságot szeretnék megosztani mindenkivel. Tupper bemutatón voltam két éve, ott készült ez a sajtos pogácsa féle.
Azóta sokszor sütök ilyet.





Hozzávalók a tésztához:
80 dkg liszt
1 dl tejben felfuttani 5 dkg élesztőt (pici cukorral, pici sóval)
még 4 dl tej
1,5 dl olaj
1 evőkanál só

Ezt bedagasztjuk és megkelesztjük. Én tupperes kelesztőtálat használok, abban gyorsabban megkel.

Ha kész, a tésztából 4 cipót vágunk.
Egyenként kinyújtjuk őket, majd 4 tojás sárgáját és 20 dkg Rama margarint (hidegen) összekeverünk és ennek az 1/4-ével megkenjük a kinyújtott tésztákat. Majd füstölt (szerintem a karaván a legjobb) sajtot reszelünk rá (összesen kb 20-25 dkg kell). Feltekerjük mint a bejglit. Majd ék alakban elvágjuk, így háromszögeket kapunk. Ez az adag két nagy tepsire szokott elférni. A tepsin megkenjük a pogikat 1 tojássárgájával elkevert 1 kanál tejföllel és a tetejükre is reszelt füstölt sajtot (lehet még pici kockára vágott sajtot is) teszünk.
Kb 180 fokon 20-25 percig sütjük. Frissen a legfinomabb tejjel vagy teával.

2009. június 18., csütörtök

Babapiskótás mézes


Mézes laphoz : 1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.
Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot ( kb. 30* 25 cm-es ) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő.
Töltelék : 0.5 L tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.
20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Izlés szerint rummal izesitjük. /kb.1/2 dl/
20 dkg babapiskóta,1 meggy aroma.
Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot.
Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!

2009. június 16., kedd

Csokis-mézes torta



A kislányommal az egyik kedvenc sütink. Gyorsan megy az előkészítése, csak sokáig sül, de érdemes kivárn!

Tészta:

28 dkg barnacukor
22 dkg puha margarin
2 tojás
15 dkg méz
18 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál kakaó
11 dkg olvasztott csoki

A hozzávalókat összekeverjük kézimixerrel majd hozzáöntünk 2,5 dl forró vizet és ezzel is elkeverjük.
180 fokon 24 cm-es alul sütőpapírral kibélelt tortaformába 1,5 órát sütjük, de az utolsó félórában le kell takarni fóliával, hogy ne égjen meg a teteje miközben a közepe még sül.

Csokimáz:
4 evőkanál víz
15 dkg méz
18 dkg csoki
2 evőkanál porcukor

A vizet felforraljuk beletesszük a mézet, majd amikor felforrt levesszük a tűzről.
Ekkor beletesszük a csokit és amikor felolvadt, akkor az átszitált porcukrot is hozzáadjuk kis adagokba.

Gyors lángos


Korábban krumplis lángost csináltam, de rátaláltam erre a receptre és mivel nagyon gyors (Tupperes kelesztőben pláne) és finoom, már ezt szoktam csinálni:

Hozzávalók:
60 dkg liszt
1/2l tej
5 dkg élesztő
1t.kanál só
1e.kanál cukor
1e.kanál olaj

Elkészítés:
A tejben megfuttatjuk az élesztőt úgy,hogy hozzáadjuk a cukrot.Kb 25 percig pihentetjük,de látjuk is amint kelni kezd az élesztő.Ekkor hozzá adjuk a sót és a lisztet.összegyúrjuk.A legvégén gyúrjuk hozzá az evőkanál olajat.Gyúródeszkán kis lisztezéssel nyújtom.Fánk szaggatóval kiszúrom, két kézzel kicsit széthúzom,bő olajban sütöm.Ami fontos azonnal süthető,további kelesztésre nincs szükség.

Elkészítési idő: 35 perc

Forró almástáska


Hozzávalók:
1/2 kg leveles tészta, 1 kg alma, 1 csomag vaniliás pudingpor, 8 dkg cukor, 1 csomag vaniliás cukor, fahéj

Az almát megpucoljuk, lereszeljük és megszórjuk a cukorral. Állni hagyjuk. Közben kinyújtjuk a leveles tésztát, 8 részre osztjuk, az egyik felüket néhány helyen bevagdossuk.
Az almát kicsavarjuk, és lassan párolni kezdjük. A levét elkeverjük a vaniliás pudinggal. Amikor az alma megpárolódott, megszórjuk kevés őrölt fahéjjal és a vaniliás cukorral, és ráöntjük az almalével elkevert pudinport. Sűrűre főzzük.kicsit kihűtjük, a tésztára kupacokat teszünk, a tészta széleit megkenjük tojással és összehajtjuk. A széleket jól lenyomkodjuk.
Kívülről is megkenjük tojással, előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Madártej szelet


Nagyon finom és tényleg olyan az íze mint a madártejnek!


Tészta :

8 tojásfehérje
8 ek. cukor
8 ek. liszt
fél csomag sütőpor
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem. Belekeverem a sütőporos lisztet, sütőpapíros (vagy zsírozott, lisztezett) tepsiben sütöm.

Krém :

8 tojássárgája
2 cs. vaníliás pudingpor
1 ek. liszt
8 dl tej
20 dkg porcukor
25 dg margarin

Teteje :

3 dl tejszínt (érdemes Hulalát) felverni egy habfixálóval és 1 cs. vaníliás cukorral (én még szoktam egy tejszínhabport 1 dl tejjel felverni és azt is hozzákeverni)

A tojássárgájából, pudingporból,lisztből,tejből sűrű krémet főzök. A margarint kihabosítom a porcukorral és összekeverem a kihűlt főzött krémmel. A krémet a tésztára simítom. Tetejére kenem a keményre vert tejszínhabot.