2009. november 25., szerda

Borzas túrós


Ismét egy túrós recept, de aki szereti azt hiszem annak sosem elég belőle! :o))

Tészta:
40 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg margarint. Hozzáadunk 15 dkg porcukrot, fél csomag sütőport, egy vaníliás cukrot, pici sót és 3 evőkanál kakaót és 1 tojássárgáját. Folpackba csomagoljuk be és hűtőbe rakjuk. Ha nincs sok időnk, akkor tegyük a fagyasztóba fél vagy egy órára.
Közben megcsináljuk a tölteléket:

3 tojás sárgáját habosra keverünk 10 dkg porcukorral és fél kg túróval (lehet egy kg is) és egy csomag vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és aki szereti mazsolát is tehet bele.
4 tojás fehérjét felverünk (pici sóval) apránként hozzáadva 15 dkg porcukrot. Összekeverjük a túrós masszával.

Kivesszük a hűtőből a tésztát, kettévágjuk és az egyik felét elkezdjük lereszelni sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd rákenjük a túrós krémet és ráreszeljük a tészta másik felét. Kb fél órát süssük 170 fokos, előmelegített sütőben.

Tejszínes-túrós barackos (Tupperes recept)


Ez egy nagyon egyszerű, gyors finomság amit nem kell sütni. Ami fontos kellék hozzá, az a Tupperware-s desszertes gyűrű, de ha nincs, akkor egy bármilyen műanyag forma jó lesz. (Bár az adag ehhez van most leírva:

4 dl habtejszín
25 dkg túró
1 dl tejföl
14 dkg cukor
reszelt citromhéj
sárgabarack vagy őszibarack konzerv
1 Oetker zselé fix
babapiskóta (kb 10 darab hosszú)


A túrót összekeverjük a porcukorral, tejföllel, zselé fix-szel és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a felvert tejszínt és a kockára vágott barackot és a formába töltjük. A az aljára babapiskótát teszünk (de ez el is hagyható) és így rakjuk rá a forma fedelét.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük. A végeredmény a képen látható!

2009. november 16., hétfő

Vámpírok nyárson


Egy Vámpírok bálja jegyében zajló estén készítettem el a következő finomságot, innen az étel elnvezése... o:)))

Hozzávalók:
fél kg csirkemell filé
vöröshagyma
aszalt szilva
hurkapálca vagy rövid nyársbot (kb 15-20 cm)
A sűrű palacsintatésztához: tej, liszt, ásványvíz, pici só, tojás

Az aszalt szilvát kevés vízzel, fahéjjal, cukorral és egy babérlevéllel kb 10-15 percig főzzük. Figyeljük, hogy le ne égjen!
A csirkemellet kikloppfoljuk, csíkokat vágunk és a csíkokba megfőzött szilvát tekerünk, majd felváltva szúrjuk a nyársra vöröshagyma darabokkal.
Ha kész, sűrű palacsintatésztába forgatjuk és kisütjük.
Köretként: párolt brokkolit, bébirépát, zöld ceruzababot és karfiolt adunk mellé (ezekhez használtam egy kis ételízesítőt és vajat), valamint rizst.
A kisütött nyársokból óvatosan eltávolítjuk a hurkapálcát majd kettévágjuk. A tényérra V betű alakban rakjuk, közéje a párolt zöldséget majd a tányér szélére a rizst (lehet fagyis kanállal gömböket formálni).
Füstölt sajtmártást készítünk, amit lehet a rizsre locsolni, valamint a tányér szélére körbe.

2009. szeptember 21., hétfő

Tiramisu - Egyszerű és finom!


Anyutól tanultam ezt a tiramisut, szerintem nagyon egyszerű és fincsi. Az igazi tiramisuba mascarpone sajt kell, de én ezt vajkrémmel helyettesítem és így sokkal olcsóbb is és az ízén nem lehet érezni a különbséget.

Hozzávalók:
1 nagy csomag csomag vagy 4 kicsi (kb 150g-os) babapiskóta
1 natúr vajkrém (én Millit szoktam)
20 dkg porcukor
1 vaníliás puding, ehhez: 3 dl tej
1 tejszínhabpor, ehhez: 1 dl tej
3 dl lefőzött kávé
tálaláshoz: tejszínhab
rumaroma

A vajkrémet összekeverjük a porcukorral. A 3 dl tejjel elkészítjük a vaníilás pudingot (cukor nélkül!) és ha teljesen kihűlt összekeverjük a porcukros krémmel.
A habport felverjük és hozzákeverjük ezt is a krémhez.
Egy tálba (én kör alakút használok) elkezdjük berakni a piskótát úgy, hogy előtte a (kihűlt) rumos kávéba mártogatjuk. Nekem most nem volt otthon rumaromám és Baileys-t raktam a kávéba, nagyon fini lett! Csak éppenhogy kell belemártani, nehogy elázzon! Erre jön a krém fele. Majd ismét egy sor babapiskóta és a krém másik fele. Mielőtt az asztalra rakjuk megszórjuk porcukorral és lehet akár különböző feliratokat rakni rá, mint ahogy a képen is látható. Ezt a tiramisut hétvégén anyósom 70. szülinapjára készítettem.

2009. szeptember 9., szerda

Hamis lasagne


Ha nincs lasagne tészta, akkor is könnyen és gyorsan elkészíthető hasonló finomság.

Hozzávalók: (3-4 személyre)
50 dkg spagetti
1 üveges gomba
20 dkg sonka (egyben) (vagy más felvágott)
2 doboz sűrített paradicsom, vagy paradicsomlé
15-20 dkg trappista sajt
vöröshagyma
oregánó, bazsalikom

A spagettit kifőzzük.
Az olajon 1 fej hagymát megdinsztelünk. Majd erre rárakjuk a gombát és picit pároljuk. Utána mehet a kockára vágott sonka. Ha megpárolódtak ezek a dolgok, mehet bele a sűrített paradicsom. Ha nagyon sűrű lenne, pici vizet öntünk hozzá. Ha paradicsomlét használunk, akkor nem kell, mert az elég híg. Oregánót és bazsalikomot tegyünk bele, attól meglesz az olaszos íz!
A spagetti felét kupacokban tepsibe rakjuk, rá a mártás, majd 1-1 szelet sajt (ez lehet lapka is) és ismét tészta, legvégül pedig reszelt sajt. Sütőbe tesszük, amíg a sajt megpirul, max. 10 perc.
(A kép csak illusztráció, az én fotómat még keresem cdn.. o))

2009. augusztus 28., péntek

Elkészült az idei csalamádé!

Korábbi bejegyzésemben olvashattátok a csalamádém receptjét. Nos múlt hétvégén készítettem. Még szerencse, hogy kis üvegbe is raktam el, mert egyet máris fel kellett bontani. A család véleménye ugyanaz, mint a korábbi években: fantasztikus! :o)) Szóval mindenkinek ajánlom! Aki elkészíti, kérem írja meg nekem, hogy ízlett!

2009. augusztus 26., szerda

Mascarponés-szedres pite


Ezen az oldalon találtam meg a receptet: zamatesillat.blogspot.com Ott áfonyával készítették el, de én szederrel csináltam. Nagyon fini lett. Nem kell sokáig sütni, hogy középen valóban remegős maradjon a tészta, mintha puding lenne. Én a mascarponét Milli natúr vajkrémmel helyettesítettem.


-16,5 dkg simaliszt
-16,5 dkg cukor
-5 tojás
-25 dkg mascarpone vagy Milli natúr vajkrém
-12,5 dkg tejföl
-25 dkg szeder
-vaníliás cukor

A gyümölcsön kívül mindent összekevertem, és egy kivajazott-lisztezett piteformába öntöttem. (Lehetséges a gyümölcsöt is beleforgatni a masszába) Rászórni a gyümölcsöt, majd 45-50 percre a sütőbe tettem. Elég ha csak egy kicsit barnul meg és akkor belül még krémszerű lesz a tészta.

2009. augusztus 18., kedd

Sajtos cukkini lepény

Ezt a receptet is egy blogon találtam és elkészítettem. Nagyon finom.
Ezen a címen megtalálható az elkészítése:
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/08/sajtos-cukkinilepeny-sutoben-sutve.html
A fotót én készítettem:


2009. augusztus 13., csütörtök

ALMÁS-SAJTOS SERTÉSBORDA



Hozzávalók: 8 vékony szelet sertéskaraj, 2 alma, 8 szelet gépsonka, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 8 szem meggybefőtt, só, gyömbérpor (reszelt szerecsendió).

A kivert, megsózott, fűszerezett hússzeleteket a zsiradékon megsütjük. A hússzeletekre egy-egy almakarikát borítunk, amelynek magházát előzőleg kiszúrjuk, így gyűrű formájú lesz. Csipetnyi gyömbérporral (vagy reszelt szerecsendióval) meghintjük. A magház helyére egy-egy kupac reszelt sajtot halmozunk. Burgonyapüré illik hozzá.

Tipp: Középre rakhatunk egy-egy kimagozott meggybefőttszemet.

MÉZES-KÖRTÉS CLAFOUTIS

Stahl konyhája c. tévéműsorban láttam ezt a receptet kb 2 éve, azóta ha körteszezon van, nagy kedvencem ez a francia süti!

Hozzávalók:
75 deka körte
¾ deci méz
10 deka liszt
5 deka + 1 evőkanál cukor
1 + 3 db tojás
2 ½ deci tej
6 deka vaj
Elkészítés:
A meghámozott, 6-6 cikkbe vágott körtét beleteszem egy kivajazott, kilisztezett, ovális sütőformába, majd megcsurgatom a mézzel.
Utána a turmixgépbe teszem a lisztet, az 5 deka cukrot, majd hozzáadok 1 egész tojást és 3 tojássárgáját. A 3 tojásfehérjét félrerakom. Utána beleöntöm a turmixba a tejet és az olvasztott, kihűtött vajat is és az egészet összeturmixolom.
A tojásfehérjéket robotgéppel lágy habbá verem, majd hozzáadom az 1 evőkanál cukrot és tovább verem, hogy a hab kemény legyen.
A turmixolt keveréket kiöntöm egy tálba és óvatosan hozzáforgatom a tojáshabot. ezzel kész is a tészta.
A tésztát ráöntöm a mézes körtére, és a clafoutis-t kb. 30 perc alatt megsütöm a 200 fokra előmelegített sütőben.

2009. augusztus 9., vasárnap

Cukkini fasírt


Mivel szezonja van a tökféléknek, ismét egy cukkinis recept, ahogy ígértem. Ezek mindegyike alkalmas ennek a húsmentes receptnek az elkészítésére. Ugyanúgy készíthetjük patiszonból, spárgatökből, de akár padlizsánból is, még ha az nem is tökféle. Gyorsan elkészíthető és - szerintem -mindenkinek ízletes étel. Elkészítése egyszerű és nemigen lehet elrontani.

Hozzávalók:

0,5 kg cukkíni
2 tojás
2-3 ek zsemlemorzsa (a masszán látjuk kell e még bele)
2 ek liszt
hagyma, reszelve vagy nagyon finomra vágva és kicsit megpárolva (vagy Knorr ízbomba)
fokhagyma (vagy Knorr ízbomba)
petrezselyem
(vegeta / delikát)

Ha tökből vagy patisszonból csináljuk, hámozzuk meg, a nagyon zsenge cukkínit nem feltétlenül kell. Reszeljük le, (én a sajtreszelőn csináltam, szerintem így guszta, de van amelyik recept a nagy lukú almareszelőt ajánlja), üssük rá a tojásokat és fűszerezzük meg. SÓ NEM KELL BELE! A sótól ugyanis rengeteg levet enged és az egész masszánk elfolyik. Persze a delikát vagy vegeta is sós, épp ezért lehet hogy picit több zsemlemorzsa vagy liszt kell bele. Akinek hiányzik tehet bele, de utána nagyon gyorsan kell dolgozzon vele. Ha nagyon puha és nem tudjuk megformázni, tegyünk hozzá még egy kis lisztet, de ne sokat, mert a tökfélének kell dominálnia benne. Formázzunk belőle pogácsákat, forgassuk morzsába, és bő olajban süssük meg. Kínálhatjuk mártással, de hagyományos főzelék feltétjeként is. Én pl. tökfőzelékhez készítettem feltétnek.



2009. augusztus 6., csütörtök

Cukkinis palacsinta



Nyáron szoktam csinálni ilyen palacsintát, mivel itt a cukkiniszezon. Különleges és finom. Hamarosan fogok még felrakni cukkinis és padlizsános receptet!

Hozzávalók:
12 sós palacsintához való tészta,
2 cukkíni,
15 dkg füstölt sajt reszelve,
2 dl tejföl,
olaj.

Elkészítés:

A palacsintatésztába reszeljük a megmosott cukkínit, héjastól. Kisütjük. Lehet tortaszerűen tölteni, minden réteget megkenni tejföllel, és sajttal megszórni. A végén sütőben átmelegíteni. Lehet egyenként megtölteni. Előre elkészíthető, csak melegíteni kell. Jó vendégváró.

2009. augusztus 3., hétfő

Amerikai almás pite vaníliafagylalttal

Tegnap este vendégeink voltak és ezt a sütit csináltam. Természetesen ezzel nem lehet kudarcot vallani, mert egyszerűen fantasztikus és a fagyitól különleges!

Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 csipet
18 dkg puha vaj
6 evőkanál hideg víz


Töltelék:
1 kg alma
15 dkg barna cukor
5 dkg cukor
2 evőkanál liszt
1 citrom, leve és héja
1 csipet fahéj
Elkészítés:
A tésztához összekeverjük a cukrot, lisztet, sót, a puha vajat. Ezután annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta.
Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk és kockára vágjuk. Lábasba tesszük, leöntjük a citrom levével, rászórjuk a cukrokat, fahéjat majd lisztet és addig főzzük, míg az alma megpuhul.
Kivajazzuk a 24 cm átmérőjű pie/torta-formátát. A tésztát elfelezzük. Egyik felét kinyújtjuk és a formába tesszük (a szélét is "kibéleljük" a tésztával). Ezután rárakjuk a tölteléket. Ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és ráborítjuk a tetejére, majd megkenjük tojássárgával.
180 fokon kb 35 percig sütjük, amíg a tészta szép barna nem lesz.
Tanácsok:
Melegen tálaljuk vaníliafagylaltal!

2009. július 23., csütörtök

Rókagombás csirkecsíkok bazsalikompestóval


Az egyik nagy kedvencem a pesto. Amikor kaptam rókagombát a kolléganőmtől és rátaláltam a neten erre a recptre, borzasztóan megörültem. Tegnap este barátnőmék és unokahugom jöttek el és kipróbáltuk. Nagyon finom, különleges és gyors kaja!



Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg csirkemellfilé
20 dkg rókagomba
1 fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
5-6 evőkanálnyi bazsalikompesto (lehet konzerv is)
2 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj

bors


A csirkét csíkozd fel, a gombát kockázd, a vörös és a fokhagymát vágd apróra.
A csirkemellfilét (az olajon) pirítsd össze a hagymával és a fokhagymával. Szórd rá a rókagombát, és erős tűzön pirítsd tovább. Ha elfőtte a levét, locsold meg a pestoval, sózd, borsozd, s kissé átmelegítve (de nem főzve) tálald.

(Benkö Gábor receptje nyomán)

2009. július 14., kedd

Póréhagymás gnocchi


Hozzávalók: A tésztához:
# 50 dkg főtt burgonya
# 25 dkg liszt
# 1 tojás
# 1 evőkanál tej
# só
# bors
#

# A póréhagymás öntethez:
# 1 szál póréhagyma
# kevés vaj
# besamel
# só
# bors
# szerecsendió
# ételízesítő
#

# A gnocchi tetejére:
# 15 dkg reszelt sajt
# 1/2 csomag apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:
1.) A burgonyát megmossuk, kockákra vágjuk, és forró, sós vízben megfőzzük, majd picit lecsepegtetjük, és áttörjük. Megvárjuk, míg kihűl, és összekeverjük a többi hozzávalóval és gombóccá gyúrjuk. 1 órára a hűtőbe tesszük.
2.) Ha lejárt az egy óra, elővesszük a hűtőből a tésztát, lisztezett deszkán átgyúrjuk (itt lehet, hogy felvesz még egy kis lisztet), ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle, és 2-3 centis darabokra vágjuk.
3.Póréhagyma-öntet: Egy teflonban megolvasztunk egy darabka vajat és rászórjuk a megmosott, felkarikázott póréhagymát, majd megsózzuk, megborsozzuk és puhára pároljuk.
4.) Egy külön kislábasban besamelt készítünk, majd nyakon öntjük vele a póréhagymát. Megszórjuk egy kis borssal, szerecsendióval és ételízesítővel.
5.) Egy nagy lábasban sós vizet forralunk és beledobáljuk a gnocchikat. Ha feljönnek a víz tetejére, óvatosan megforgatjuk őket, és pár perc alatt puhára főzzük. Végül kihalásszuk, és leöblítjük őket.
6.) A leöblített gnocchikat én tupperes tálalómesterbe raktam, majd összekevertem a forró póréhagymás öntettel, ráreszelünk 12-15 dkg sajtot, megszórjuk petrezselyemmel és forrón tálaljuk.

Vendégváró sajtos kifli



Ma délelőtt próbáltam ki ezt a finom sajtos kiflit. Hasonlít kicsit a blogomon található füstölt sajtos csigához. Nagyon finom!






Hozzávalók:


70dkg liszt
2 tojás
1 kefir
1dl olaj
5dkg élesztő
1dl tej
1 margarin
pici cukor
1 evőkanál só
1 tojássárgája a kenéshez
1 doboz kocka sajt vagy lapkasajt vagy pizzakrém

Elkészítés:
Először a margarint jó habosra keverem egy evőkanál sóval. Azután felfuttatom az élesztőt a tejjel és a cukorral. A lisztet egy tálba mérem és összeállítom a tésztát az élesztővel, kefirrel, olajjal, tojással. Só nem kell bele! Rugalmas pogácsatésztát kapok.
A tésztát nyolc egyenlő részre vágom. Egyet tányér nagyságú kerek lappá nyújtok, és kiteszem oldalra, a gyúródeszka szélére. Megkenem a sós margarin egynegyed részével. Egy másik lappal beborítom. Négyfele vágom, és minden cikket még háromfelé. Közben mindegyiket megkenem a margarinnal. és kis darabka sajtot teszek bele vagy megkenem pizzakrémmel és sajtot szórok rá. Szorosan feltekerem, és ritkásan tepsibe teszem. Tojássárgájával megkenem. Tetejére tetszés szerint őrölt köményt, reszelt sajtot, szezámmagot lehet szórni. Lehet egy órát pihentetni ha van időnk, de nem fontos. Utána nem előmelegített sütőben 200 fokon, 25-30 perc alatt zsemleszínűre sütöm.

2009. június 29., hétfő

Túrós barackos pite


A neten találtam ezt a receptet és hétvégén ki is próbáltam. Szerintem gyors és finom.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg margarin, 1 tojás, 15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál kakaó, 4 evőkanál tej.
Krémhez: 5 tojás, 1 csomag Bourbon vanillincukor, 50 dkg tehéntúró,
10 dkg kristálycukor, 1 marék mazsola, fél doboz konzerv őszibarack.

A sütőport és a lisztet összekeverem, majd elmorzsolom a vajjal, majd a cukorral, az egész tojással. Hozzáadjuk a kakaót, a tejet és összegyúrjuk.

A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a túrót és finoman beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A formába nyújtjuk a tészta felét (kb. fél centire), rásimítjuk a túrós keveréket, ebbe nyomkodunk pár darab őszibarackot, majd a maradék kinyújtott tésztát a tetejére tesszük. Ezt megkenjük a felvert tojással és megsütjük.

(Somogyi Kinga receptje alapján)

2009. június 26., péntek

Kefires cseresznyés/meggyes lepény

Ez egy különleges cseresznyés/meggyes süti. Érdemes kipróbálni, mivel elég könnyű elkészíteni. (hétvégn a képeim között keresek fotót)

Hozzávalók:
1 pohár kefir
2 kefires pohár cukor
3 kefires pohár liszt
1 kefires pohár étolaj
4 db tojás
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg meggy/cseresznye
pici reszelt citromhéj
(én szoktam még pici mézessütemény fűszerkeveréket is beleszórni)

A lisztet, cukrot, kefirt, étolajat és tojássárgákat összekeverjük, majd hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét. Lisztbe forgatjuk a gyümölcsöt (hogy ne menjen le az aljára) és azt is belekeverjük, majd sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott-lisztezett formába (én üveg pitesütőbe szoktam) öntjük. Kb 180 fokon 30-40 percig sül.

2009. június 24., szerda

Pudingos-meggyes pite

yesHozzávalók:
A tésztához:
45 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
fél mokkáskanál só,
12 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
25 dkg sütőmargarin,
2 tojás,
1 evőkanál tejföl.

Töltelékhez:
8 dl meggylé,
5 evőkanál cukor,
2 csomag vaníliás pudingpor (főzős),
fahéj,
1 l magozott, lecsepegtetett meggy.

A tetejére: 1 tojás. A tepsi kenéséhez: olaj vagy sütőmargarin.

A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A meggyléből (lehet a befőtt leve, lehet dobozos gyümölcslé is, én a kettőt szoktam vegyesen) a cukorral és a pudingporral krémet főzünk, teszünk bele fahéjat ízlés szerint, majd belekeverjük a meggyet. Félretesszük hűlni.

A lisztet a sütőporral, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt (akkor jó, ha nem ragad a kezünkre, szépen összeáll a tészta). Jól összedolgozzuk, két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyiket. A kikent tepsibe belefektetjük úgy, hogy a szélei magasan felérjenek, így a töltelék nem fog kifolyni. Rákenjük a meggyes masszát, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Megszurkáljuk a tetejét, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben 175-180 fokon kb. 60 percig sütjük.
Csak akkor szeljük fel, ha kihűlt, mert addigra szépen összeáll a pudingtól a krém a belsejében.

Tejfölös-mustáros csirkemáj


Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 evőkanál mustár, só, bors

Elkészítés:

Az olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, beletesszük a májat és állandó keverés mellett, fehéredésig sütjük, hozzáadjuk többi hozzávalót, és készre sütjük. tálalás előtt sózzuk.

Elkészítési idő: 30 perc

Csalamádé recept



Pár éve teszek el barátnőm receptje alapján csalamádét. Nagyon egyszerű, nem kell pl. dunsztolni sem és eszméletlenül finom. Nálunk elég gyorsan elfogy, minden évben növelem az adagot :o))



Hozzávalók:
1,5 kg káposzta
1,5 kg uborka
1,5 kg hagyma
1,5 kg paprika

Lereszelni mindent, majd összekeverni, 7 dkg sóval megszórni, átkeverni, kb 5 percig hagyjuk állni. Az edényt kicsit félrefordítani (vagy az egyik oldalát megemelni) hogy levet engedjen.

Szirup:
40 dkg cukor, 2 dl 20-as ecet és 1 mokkáskanál borkénpor.

A levet szedőkanállal szedjük ki, majd öntsük rá a szirupot és ezzel jól keverjük át. Ezután már mehet is az üvegekbe. A tetejére önthetünk szirupot mindegyikre. Én szoktam folpackot rakni rá és erre a csavaros tetejét, hogy semmiképpen ne legyen pl. rozsdás az üveg teteje.
Ez kb 12-14 üvegre elég.

Az adagot úgy növeljük, hogy duplázzuk. pl. 3kg, 6kg stb,
(A kép az idei csalamádé amit az augusztus 20-ai hétvégén készítettem)

Kráter süti

Ez egy gyors és nagyon finom süti!

Hozzávalók:

2cs vanilia puding
9 dl tej
5 ek cukor
5 db tojás
25 dkg porcukor
1 dl tej
1 dl étolaj
25 dkg liszt
2 ek kakaó
1 cs sütőpor
fél liter tejföl
4 ek porcukor

Elkészítés:
1 lépés: 2 cs vanília pudingot, 9 dl tejjel, 5 ek cukorral megfőzünk.
2. lépés. 5 db tojás sárgáját 25 dkg porcukorral 1 cs vanília cukorral, 1 dl tejjel habosra keverünk. Hozzá adunk 1 dl étolajat, 25 dkg lisztet, 2 ek kakaót, 1 cs sütőport, és a tojások felvert habját.
Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.(sütőpapírral is bélelhetjük)
Vizes kiskanállal rászaggatjuk a kihűlt, kemény pudingot, és megsütjük.
3. lépés. Fél liter (egy nagy)20%-os tejfölt 4 ek porcukorral és egy vanília cukorral elkeverünk, és a forró süteményre öntjük.

Tanácsok:
Közepes tepsibe kerüljön. A barna tészta kráterszerűen kiemelkedik a puding körül.A tetejére forrón kerülő cukros tejföl, megdermed.

Elkészítési idő: 40 perc

2009. június 19., péntek

Füstölt sajtos csiga (Tupperware recept szerint)



Egy finomságot szeretnék megosztani mindenkivel. Tupper bemutatón voltam két éve, ott készült ez a sajtos pogácsa féle.
Azóta sokszor sütök ilyet.





Hozzávalók a tésztához:
80 dkg liszt
1 dl tejben felfuttani 5 dkg élesztőt (pici cukorral, pici sóval)
még 4 dl tej
1,5 dl olaj
1 evőkanál só

Ezt bedagasztjuk és megkelesztjük. Én tupperes kelesztőtálat használok, abban gyorsabban megkel.

Ha kész, a tésztából 4 cipót vágunk.
Egyenként kinyújtjuk őket, majd 4 tojás sárgáját és 20 dkg Rama margarint (hidegen) összekeverünk és ennek az 1/4-ével megkenjük a kinyújtott tésztákat. Majd füstölt (szerintem a karaván a legjobb) sajtot reszelünk rá (összesen kb 20-25 dkg kell). Feltekerjük mint a bejglit. Majd ék alakban elvágjuk, így háromszögeket kapunk. Ez az adag két nagy tepsire szokott elférni. A tepsin megkenjük a pogikat 1 tojássárgájával elkevert 1 kanál tejföllel és a tetejükre is reszelt füstölt sajtot (lehet még pici kockára vágott sajtot is) teszünk.
Kb 180 fokon 20-25 percig sütjük. Frissen a legfinomabb tejjel vagy teával.

2009. június 18., csütörtök

Babapiskótás mézes


Mézes laphoz : 1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.
Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot ( kb. 30* 25 cm-es ) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő.
Töltelék : 0.5 L tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.
20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Izlés szerint rummal izesitjük. /kb.1/2 dl/
20 dkg babapiskóta,1 meggy aroma.
Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot.
Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!

2009. június 16., kedd

Csokis-mézes torta



A kislányommal az egyik kedvenc sütink. Gyorsan megy az előkészítése, csak sokáig sül, de érdemes kivárn!

Tészta:

28 dkg barnacukor
22 dkg puha margarin
2 tojás
15 dkg méz
18 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál kakaó
11 dkg olvasztott csoki

A hozzávalókat összekeverjük kézimixerrel majd hozzáöntünk 2,5 dl forró vizet és ezzel is elkeverjük.
180 fokon 24 cm-es alul sütőpapírral kibélelt tortaformába 1,5 órát sütjük, de az utolsó félórában le kell takarni fóliával, hogy ne égjen meg a teteje miközben a közepe még sül.

Csokimáz:
4 evőkanál víz
15 dkg méz
18 dkg csoki
2 evőkanál porcukor

A vizet felforraljuk beletesszük a mézet, majd amikor felforrt levesszük a tűzről.
Ekkor beletesszük a csokit és amikor felolvadt, akkor az átszitált porcukrot is hozzáadjuk kis adagokba.

Gyors lángos


Korábban krumplis lángost csináltam, de rátaláltam erre a receptre és mivel nagyon gyors (Tupperes kelesztőben pláne) és finoom, már ezt szoktam csinálni:

Hozzávalók:
60 dkg liszt
1/2l tej
5 dkg élesztő
1t.kanál só
1e.kanál cukor
1e.kanál olaj

Elkészítés:
A tejben megfuttatjuk az élesztőt úgy,hogy hozzáadjuk a cukrot.Kb 25 percig pihentetjük,de látjuk is amint kelni kezd az élesztő.Ekkor hozzá adjuk a sót és a lisztet.összegyúrjuk.A legvégén gyúrjuk hozzá az evőkanál olajat.Gyúródeszkán kis lisztezéssel nyújtom.Fánk szaggatóval kiszúrom, két kézzel kicsit széthúzom,bő olajban sütöm.Ami fontos azonnal süthető,további kelesztésre nincs szükség.

Elkészítési idő: 35 perc

Forró almástáska


Hozzávalók:
1/2 kg leveles tészta, 1 kg alma, 1 csomag vaniliás pudingpor, 8 dkg cukor, 1 csomag vaniliás cukor, fahéj

Az almát megpucoljuk, lereszeljük és megszórjuk a cukorral. Állni hagyjuk. Közben kinyújtjuk a leveles tésztát, 8 részre osztjuk, az egyik felüket néhány helyen bevagdossuk.
Az almát kicsavarjuk, és lassan párolni kezdjük. A levét elkeverjük a vaniliás pudinggal. Amikor az alma megpárolódott, megszórjuk kevés őrölt fahéjjal és a vaniliás cukorral, és ráöntjük az almalével elkevert pudinport. Sűrűre főzzük.kicsit kihűtjük, a tésztára kupacokat teszünk, a tészta széleit megkenjük tojással és összehajtjuk. A széleket jól lenyomkodjuk.
Kívülről is megkenjük tojással, előmelegített sütőben pirosra sütjük.