2010. december 20., hétfő
Elkészült az idei mézeskalács!
2010. november 8., hétfő
Domek brownie-ja
Hozzávalók:
- 26 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj
- 4 tojás
- 30 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 14 dkg liszt
Elkészítés:
2010. október 27., szerda
Bugaci aprópecsenye
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg gomba
20 dkg zöldborsó /konzerv/
20 dkg csirkemáj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
só, bors, bors, ételízesítő
1 evőkanál pirospaprika
Elkészítés:
Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és pár percig pároljuk.
Beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt adunk hozzá, belenyomjuk a fokhagymát.
Addig pároljuk, míg a saját levét elfövi. Megszórjuk a paprikával és kevés vizet aláöntve majdnem készre főzzük.Hozzáadjuk a gombát és készre pároljuk. Én olyan zöldborsót használtam, ami már puha volt így csak a legvégén adtam hzzá a csirkemájjal együtt!
Rizs körettel vagy hasábkrumplival, vagy krokettal tálaljuk.
2010. október 25., hétfő
5 perces süti
Hozzávalók:
- 4 ek liszt
- 1 mk sütőpor
- 5 ek porcukor
- 2 ek kakaó
- 1 tojás
- 3 ek tej
- 3 ek olaj
Volt otthon vanília izű öntetem, azt csináltam hozzá, nagyon fincsi lett vele. A második elkészítésnél már mazsolát is tettem bele és még azt hiszem tovább fogom fejleszteni egyéb kiegészítőkkel (pl. aszalt narancsdarabok, stb)
Pillanatok alatt megszárad, úgyhogy célszerű azonnal fogyasztani!
Téli csirke, avagy pipi bundában.. o))
20 dkg csiperke gomba
15 dkg bacon
1 tojás
só, bors, ételízesítő
pici olaj
2010. szeptember 14., kedd
Gombás melegszendvics
- 2 nagy kifli
- 25 dkg gomba (én egy dobozosat használtam)
- 2 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 dl natúr joghurt
- 10 dkg tejszínes krémsajt
- 2 tojássárgája
- mustár
- só
- bors
2010. szeptember 13., hétfő
Rakott zöldbab
- Többféle zöldségből is ki lehet próbálni. (karfiol, kelbimbó, brokkoli)
- Ha valaki szereti a márvány sajtot (én imádom!) akkor tehet rá azt is. A kép bal oldalán látható a hűtőben talált maradék márvány sajt. Nagyon finom lett tőle!
Szilvalekvár - sütőben!
2010. augusztus 30., hétfő
Fekete erdő kocka
Hozzávalók:
A piskótához: 8 tojás, 6 ek liszt, 2 ek kakaó, 8 ek cukor, fél csomag sütőpor
A többi hozzávaló:
1 rumaroma, vagy kb fél dl rum
egy üveg meggybefőtt
1 vaníliás puding
1 tejszín ízű puding
4 dl tej
2x 4 ek cukor (+ ami a meggylébe kell ízlés szerint ha nem elég édes befőtt)
4 dl Hulala tejszín (2 kis doboz)
csokireszelék
Az alsó lapot meglocsoljuk rummal.
2010. augusztus 23., hétfő
Nyári rizottó
Hozzávalók:
egy közepes cukkini
30 dkg rizs
15 dkg húsos szalonna
1 pohár fehérbor
húsleves alaplé (kb. fél liter liter)
1 hagyma
olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
kb. 20 dkg brie
Aki nem szereti a brie sajtot tehet rá akár trappistát, vagy füstölt sajtot is.
2010. augusztus 3., kedd
Barátnőim receptjei - Tiramisu - tojás nélkül
2010. július 12., hétfő
Barátnőim receptjei - Zabkeksz alapú hidegtorta
Hozzávalók:
1 csomag Győri Zabfalatok keksz
10 dkg vaj
1 doboz (25 dkg mascarpone)
1 doboz habtejszín (2,5 dl)
2 evőkanál Gála vaníliapuding (vagy más főzés nélkül elkészíthető pudingpor)
1 doboz őszibarackkonzerv
2010. június 16., szerda
Epres tejberizs
A tejberizst elkészítjük (én ehhez a tupperes mikrós rizsfőzőt használom; szenzációs! Ha valakit érdekel ebben a tejberizs elkészítése, írjon és elküldöm a receptet.
1 éves a blog!!!
2010. május 28., péntek
Citromvarázs
Hozzávalók (a képen látható fesztivál formához):
2 dl tejföl
4 dl habtejszín
1 kiscsomag túró (25 dkg)
1 csomag babapiskóta
2 citrom
porcukor ízlés szerint (kb 8-10 dkg)
1 oetker zselatin fix
A felvert tejszínhabot összekeverem a túróval, tejföllel, porcukorral, a citromok reszelt héjával és leveivel valamint a zselé fix-szel és a formába rétegezem a babapiskótával. Én hosszút vettem és eltörtem, de lehet kis kör alakút is használni és akkor nem kell bajlódni az összetörésével! Mindenképpen hűtőbe kell tenni pár órára!
2010. május 25., kedd
Isteni tojásos nokedli tupperesen
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 zúzott fokhagyma
1 dl tej
víz
A hozzávalókat összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, amennyit a tészta felvesz; se túl lágy, se túl kemény ne legyen!
Nagyon ajánlom mindenkinek a tupperes nokedli szaggatót! A benne lévő mélyedés miatt nagyon könnyű kiszaggatni a galuskát és mivel műanyag és formatervezett az elmosása is nagyon egyszerű ellentétben a régi, fémes nokedliszaggatómmal.
Beleöntjük a nokedlit egy teflonos edénybe felforrósítjuk. Közben 4 tojást kb 1 dl tejszínnel és sóval összekeverek (nagyon jó erre a tupperes mix-fix) Ráöntöm a nokedlire és kevergetem, addig, amíg még lágy. Ne legyen túl száraz rajta a tojás! Ecetes fejes salátával vagy tejfölös uborkasalátával ajánlom!
2010. május 13., csütörtök
Sonkás-gombás-pórés lepény
2010. április 27., kedd
Tejszínes-szedres túrótorta
Hozzávalók a piskótához (kerek tortaformába):
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd hozzácsurgatom egyenként a sárgát (ilyenkor én még robotgéppel szoktam). Ezután a sütőporral elkevert lisztet óvatosan fakanállal beleforgatom, hogy ne törődjön a hab, majd zsírozott, lisztezett tortaformába öntöm és kb 20 perc alatt 150 fokon megsütöm.
Hozzávalók a krémhez:
0,5 kg túró
2 dl tejszín
1 oetker zselatin fix
1 tejszínhabpor
1 dl tej
ízlés szerint porcukor (én kb 10 dkg-ot szoktam)
gyümölcs
A túrót a cukorral összekeverem. Felverem a tejszínt. Felverem a tejszínhabport a tejjel és a zselatin fix-szel (túrós, tejszínes sütikhez szoktam ezt használni és nagyon jól összeáll tőle).
A túróhoz hozzákeverem a tejszínt és a tejszínhabport.
A kész piskótát kiveszem a formából, majd azt elmosom és visszateszem bele a tortalapot.
Ezután rákenem a krémet és gyümölcsöt nyomkodok bele (szeder, eper, málna). A tetejét elsimítom.
Amikor kiveszem a hűtőből tálaláshoz nyomós tejszínhabból szoktam (ahogy a képen látszik) rá nyomni kis halmokat és közéje gyümölcsöt teszek.
2010. április 20., kedd
Pörkölt vadászné módra krokettel
Hozzávalók:
60 dkg hús (lehet sertés vagy vad)
20 dkg gomba
pirospaprika
3 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
fűszerek (pörkölt kocka, gulyáskrém, pörkölt krém, bors, delikát)
2 dl vörösbor
Amikor félig puha a hús én akkor szoktam belerakni a gombát.
Ha kell, a vizet még pótolhatjuk, hogy legyen leve a körethez. Burgonyakrokettel tálaljuk. (én olyat szoktam venni a Lidl-ben, hogy sütőbe kell betenni 20 percre)
2010. április 19., hétfő
Tejfölös gombaleves
Hozzávalók:
20 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 ek Delikát
1 teáskanál pirospaprika
2 csapott ek. liszt
2 ek. olaj
bors
1 dl tejföl
A galuskához2tojás
4 ek liszt
só
- Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzrõl lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a gombaszeleteket (én már csináltam üvegesből is és friss csiperkéből is, mindkettőből finom), rászórjuk a delikátot és lefedve addig pároljuk, míg a saját levét elfõvi.Ezután megborsozom, majd annyi vízzel felöntöm, amennyi levest akarok. Néhány percig főzöm így.Közben a hozzávalókat összekeverve elkészítem a galuskát és a levesbe szaggatom. Végül a lisztes tejföllel behabarom a levest. Folyamatosan kevergetve összefőzöm.
2010. április 15., csütörtök
Barátnőim receptjei - Tepsiben sült burgonya bazsalikommal és Csirkemell mozzarellával
Barátnőim receptjei - 5. Részeg Izidor
Tészta: 4 tojás sárgáját kikeverünk 15 dkg porcukorral, 15 dkg vajjal és 2 evőkanál kakaóval
majd hozzáadunk 15 dkg lisztet, fél csomag sütőport majd a 4 tojás keményre felvert
habját. Megsütjük.
Töltelék: 25 dkg diót, fél dl rumot és 15 dkg porcukrot összekeverünk és a kihűlt tésztára kenjük.
Krém: fél liter tejet 2 csomag puncs- vagy eperpudinggal felfőzünk. 1 margarint 6 kanál porcukorral kikeverünk. Miután kihűlt a puding a kétféle krémet összekeverjük és a
tésztára simítjuk.
A tetejére csokit csurgatunk. 5 dkg csokit felolvasztunk 5 dkg vajjal.
(Kosik Szilvia receptje)
Barátnőim receptjei - 4. Minestrone leves
Hozzávalók: 200 g sárgarépa
300 g burgonya
100 g zeller
100 g zöldbab
1 fej hagyma
75 g húsos szalonna
2 evőkanál olívaolaj
1 liter húsleves
100 g zöldborsó
50 g levestészta
2 szál petrezselyem
Só
Paprika
40 g frissen reszelt parmezán sajt
Elkészítése:
1. A sárgarépát meghámozzuk, lemossuk és lecsöpögtetjük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, leöblítjük majd mindkettőt kis kockákra vágjuk.
2. A zöldbabot is megmossuk, lecsöpögtetjük és darabokra vágjuk. A hagymát is felaprítjuk. A szalonnát apróra kockázzuk.
3. Egy fazékban felforrósítjuk az olívaolajat, a szalonna- és hagymakockákat keverés mellett megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a sárgarépát, burgonyát, zellert, zöldbabot, majd a szalonnás hagymával együtt átpároljuk.
4. Felöntjük a levessel (természetesen lehet húsleves kockából is) felforraljuk és lefedve 10-12 percig főzzük. Ezután beletesszük a zöldborsót, a tésztát, keverés közben újra forrásba hozzuk, majd lefedve még 5-7 percig főzzük.
5. A levesbe szórjuk a zöldpetrezselymet, majd felfűszerezzük, sóval, paprikával ízesítjük. Parmezán sajttal megszórva tálaljuk.