2010. december 20., hétfő

Elkészült az idei mézeskalács!

Karácsony előtt pár nappal szoktam mézeskalácsot készíteni. A recepteket sosem jegyzem meg, mindig a netről keresek egyet. Hétvégén barátnőm Dia kérte a tavalyi mézeskalács receptet, mert az nagyon ízlett nekik. Bajban voltam, mert fogalmam sem volt honnan vettem a receptet. Tegnap találtam egy egyszerű receptet,  gondoltam, ezt most felrakom a blogra, hogy legközelebb meglegyen! :o)) (Közben rájöttem, hogy kicsit félreolvastam a receptet és nem egészen úgy csináltam, ahogy le van írva, ehhez képest szerintem tök jó lett, úgyhogy ezt a variációt írom most le.

Hozzávalók:

1 dl méz, 1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék, 1/2 evőkanál szódabikarbóna, 5 dkg felolvasztott vaj,  45 dkg liszt, 12 dkg cukor

A tészta elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük. Tehetünk hozzá rumaromát is!Majd 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt előmelegített tepsiben 180 fokon 8-10 percig sütjük. Ha kihúlt tojásfehérjét felverjük cukorral (nem kell hogy kemény hab legyen!) Én raktam bele ételszínezőt is, ettől még szebbek lettek a mézeskalácsok.


2010. november 8., hétfő

Domek brownie-ja

Szombaton meghívtak a barátaink egy Activity partira. Mivel Kati is mindig süt valami finomat, ha hozzánk jönnek, így gondoltam én sem megyek üres kézzel. Nagyfiuk, Domek mindig dicséri a sütijeimet, így egyértelmű volt, hogy most neki fogok kedveskedni, ráadásul egy csokis finomsággal, készültem mert tudom, hogy azokat nagyon kedveli! Mondanom sem kell, hogy nagy sikert aratott ez a süti, amit bizonyít, hogy a mosogatást Petya végezte, de nem kézzel... o)))

Hozzávalók:

  • 26 dkg étcsoki
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 14 dkg liszt

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Felolvasztjuk az étcsokit a vajjal gőz felett. Összekeverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a kihűlt csokihoz adjuk. Beleszitáljuk a lisztet.
Én az üveg pitesütőmbe öntöttem. Kb. 20 perc alatt kész.
Ennél a sütinél az a lényeg, hogy még tapadjon a fogpiszkálóhoz! Kicsit még úgyis szilárdul. Mikor még langyos, vaníliafagyival és különböző öntetekkel tálaljuk. Bár hétvégén simán is elfogyott percek alatt.. o))

2010. október 27., szerda

Bugaci aprópecsenye

Szerettem volna valamilyen szaftos ételt készíteni hétvégén. Rátaláltam erre a neten. Nagyon finom és kicsit különleges pörkölt!

Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg gomba
20 dkg zöldborsó /konzerv/
20 dkg csirkemáj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
só, bors, bors, ételízesítő
1 evőkanál pirospaprika

Elkészítés:
A füstölt szalonnát kipirítjuk, rátesszük a hagymát és megdinszteljük.
Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és pár percig pároljuk.
Beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt adunk hozzá, belenyomjuk a fokhagymát.
Addig pároljuk, míg a saját levét elfövi. Megszórjuk a paprikával és kevés vizet aláöntve majdnem készre főzzük.Hozzáadjuk a gombát és készre pároljuk. Én olyan zöldborsót használtam, ami már puha volt így csak a legvégén adtam hzzá a csirkemájjal együtt!
Rizs körettel vagy hasábkrumplival, vagy krokettal tálaljuk.

2010. október 25., hétfő

5 perces süti

Egy fantasztikusan jó weboldalon, a NoSalty-n találtam rá erre a receptre. Nem akartam elhinni, hogy ilyen rövid idő alatt készen van. Mindenesetre a kislányom nagyon megörült a gyors édességnek és el is fogyott pillanatok alatt!



Hozzávalók:
  • 4 ek liszt
  • 1 mk sütőpor
  • 5 ek porcukor
  • 2 ek kakaó
  • 1 tojás
  • 3 ek tej
  • 3 ek olaj
A hozzávalókat egy nagyobb, mikrózható bögrében a fenti sorrendben összekeverem. Mikróban teljes fokozaton (nekem ez 1000W) 3 perc alatt megsütöm.
Volt otthon vanília izű öntetem, azt csináltam hozzá, nagyon fincsi lett vele. A második elkészítésnél már mazsolát is tettem bele és még azt hiszem tovább fogom fejleszteni egyéb kiegészítőkkel (pl. aszalt narancsdarabok, stb)
Pillanatok alatt megszárad, úgyhogy célszerű azonnal fogyasztani!

Téli csirke, avagy pipi bundában.. o))

Barátnőm, Bárány Ildikó egy újabb remek és nagyon fincsi recepttel lepett meg. Bár kértem, hogy fotózza le, sajnos elfelejtette, így hát kipróbáltam és én lefényképeztem! Nagyon finom lett és igazán különleges étel!

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
1 csomag levelestészta (hűtős)
20 dkg csiperke gomba
15 dkg bacon
1 tojás
só, bors, ételízesítő
pici olaj


A csirkemellet kettévágom, megsózom, borsozom és egy serpenyőben pici olajon aranybarnára sütöm.. (Azért, mert csak kevés ideig lesz a sütőben)
A gombát olajon megpírítom, majd felöntöm vízzel, sózom, borsozom, megszórom ételízesítővel és megpárolom. pirítjom a gombát, pici sót teszek rá.
Kinyújtom a vajastésztát (én mindig a hűtőset használom, nekem ez vált be, nem a fagyasztott).A megsült csirkemellre ráteszem a gombát, a tetejére a másik csirkemellet, majd körbetekerem baconnel. Az egészet ráteszem a vajastésztára, betakarom a tésztával. A tetejét tojással megkenem, és addig sütöm, amíg a levelestészta megsül. 180-200 fokon kb 15 percig.

2010. szeptember 14., kedd

Gombás melegszendvics

Elkezdtem újfajta melegszendvicseket keresni a neten és egy blogon találtam rá erre, de sajnos nem emlékszem rá melyiken. Mindenesetre nagyon ízlett, különleges és finom!


Hozzávalók:
  • 2 nagy kifli
  • 25 dkg gomba (én egy dobozosat használtam)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl natúr joghurt
  • 10 dkg tejszínes krémsajt
  • 2 tojássárgája
  • mustár
  • bors
Kikaparjuk a kiflik belsejét és egy tálba tesszük a kifliket pedig egy tepsibe.
Olívaolajon az apróra vágott gombát megpárolom, sózom, borsozom, ha elforrta a levét hozzáadom a zúzott fokhagymát és mustárt.
A kiflibelet én a botmixerhez tartozó aprítóba tettem és morzsává zúztam. Hozzáadjuk  gombát. Beletöltöm a kiflikbe és leöntöm az alábbi keverékkel:
tejföl + tejszínes krémsajt + joghurt + tojássárgája + bors.

2010. szeptember 13., hétfő

Rakott zöldbab

Pár éve csináltam meg ezt az ételt. Szomszéd Marika néni adott a múlt héten zöldbabot és eszembe jutott, hogy újra megcsinálhatnám! Gyors és nagyon finom. Talán még az is megeszi aki máshogy nem nagyon szereti a zöldbabot.

Hozzávalók:

kb 30 dkg zöldbab
20 dkg párizsi egyben!
1 tejföl
2 tojás
trappista sajt
só, bors, delikát

A zöldbabot megfőzöm, hogy puha legyen. Tettem a vízbe egy kis ételízesítőt. A tejfölt összekeverem a tojásokkal és hozzáadom kockára vágott párizsit. Sózom, borsozom. Egy tűzálló tálba beleteszem a zöldbabot, rárakom a párizsis masszát és a tetejére reszelt sajtot teszünk. Nem kell sokáig sütni, csak amíg a tejfölös massza megkeményedik és a sajt megpirul!

Tipp:
  • Többféle zöldségből is ki lehet próbálni. (karfiol, kelbimbó, brokkoli)
  • Ha valaki szereti a márvány sajtot (én imádom!) akkor tehet rá azt is. A kép bal oldalán látható a hűtőben talált maradék márvány sajt. Nagyon finom lett tőle!

Szilvalekvár - sütőben!

Még mindig a számban érzem drága mamám szilvalekvárjának az ízét! Tavaly a kolléganőméktől, Gabiéktól hallottam a lekvár készítésének ezt a módját. Mivel egyszerűnek tűnt kipróbáltam és majdnem olyan fincsi lett mint a mamáé. Épp ezért az idén is csináltam de már több szilvából.

Hozzávalók:
2 kg szilva
40 dkg cukor (ha valaki nagyon édesen szereti lehet több is a cukor)
2 evőkanál 10%-os ecet

A tepsibe beleöntöm az ecetet, majd erre rárakom a kimagozott szilvát és megszórom cukorral. Betesszük a sütőbe 140 fokon sütni. Minimum 5 órát kell sütni, de ha több a szilva (én pl 5 kg-t 7 óráig sütöttem) akkor érdemes tovább. Tavaly pl. este raktam be a sütőbe egy éjszakára.
A végén én botmixerrel szoktam egy kicsit összekeverni, hogy a héja se maradjon benne, de elvileg elég lenne az is ha fakanállal összekeverjük. Nem lesz belőle sok üveg, úgyhogy én süteményekbe nem is használom, csak esti nasinak vajas kenyérre kenve tejjel! Nyam, nyam! :o))

2010. augusztus 30., hétfő

Fekete erdő kocka

Kolléganőm Magdi "néni" adta ezt a receptet, hogy nagyon finom és egyszerű. Mivel szombat este meghívtuk a barátainkat, gondoltam meglepem őket ezzel az újdonsággal. Nagy sikere volt és tényleg nem nehéz megcsinálni és gyorsan elkészül!

Hozzávalók:

A piskótához: 8  tojás, 6 ek liszt, 2 ek kakaó, 8 ek cukor, fél csomag sütőpor

Én a következőképpen szoktam a piskótát elkészíteni: 
Felverem a tojások fehérjét habbá és amikor már majdnem kész fokozatosan belekeverem a cukrot. Ha kemény a hab egyenként a leglassabb fokozaton belekeverem a tojások sárgáját. Ezután fakanállal óvatosan (hogy a hab ne törjön) elkeverem benne a sütőporos-kakaós lisztet. Sütőpapíros, vagy zsírozott lisztezett (kb 20x30 cm) tepsibe öntjük és kb 160 fokon 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk.

A többi hozzávaló:
1 rumaroma, vagy kb fél dl rum
egy üveg meggybefőtt
1 vaníliás puding
1 tejszín ízű puding
4 dl tej
2x 4 ek cukor (+ ami a meggylébe kell ízlés szerint ha nem elég édes befőtt)
4 dl Hulala tejszín (2 kis doboz)
csokireszelék


Az alsó lapot meglocsoljuk rummal.

Egy üveg megy befőttet lecsöpögtetünk, a levét felfogjuk és annyi vizet adunk hozzá, hogy 4 dl legyen. Ebben 1 csomag vaníliás pudingot felfőzünk. Ha nem olyan édes a leve, lehet egy kis cukrot tenni bele. Ha kihűlt, belekeverjük a meggyet és rákenjük a rumos alsó lapra.
A krémhez fél liter Hulalát ír az eredeti recept, de én két 2 dl-eset vettem és így is elég volt. Ezt felverjük habbá. 
1 csomag tejszín ízű pudingot 4 dl tejben felfűzünk 4 evőkanál cukorral és ha kihűlt a tejszínhabbal összekeverjük. Felét a meggyes masszára öntjük. A piskóta másik felét rárakjuk a sütire és a tetejére kenjük a hab megmaradt részét. Csokireszeléket szórhatunk rá. Én a képen látható szívecskés formát csináltam egy sütikinyomó segítségével!

2010. augusztus 23., hétfő

Nyári rizottó

Kolléganőm Joli egy receptet talált egy újságban  nemrégen. Tudja, hogy én is imádom a Brie sajtot, - mivel a múltkor egyszerre csaptunk le rá a boltban :o)) - rögtön megmutatta nekem, amit én ki is próbáltam. Szerintem finom nyári különlegesség!

Hozzávalók:


egy közepes cukkini

30 dkg rizs

15 dkg húsos szalonna

1 pohár fehérbor

húsleves alaplé (kb. fél liter liter)

1 hagyma

olívaolaj
1  gerezd fokhagyma
kb. 20 dkg brie

A cukkinit vékonyan felkarikázom, és egy serpenyőben, kevés olívaolajon, megsütöm amíg megpuhul és megpirul. A maradék olajon megsütöm a kockákra vágott szalonnát, majd hozzáadom a felaprított hagymát és fokhagymát. pár percig együtt sütöm őket, majd belekeverem a rizst, felöntöm a borral és húsleves alaplével  és addig főzöm, amíg a rizs megpuhul. Ha a rizs megfőtt  egy tűzálló tálba rakom, tetejére a cukkini karikákat  és a brie-t. Előmelegített sütőben, kb. 220 fokon pár percig sütöm, hogy a sajt megolvadjon.
Aki nem szereti a brie sajtot tehet rá akár trappistát, vagy füstölt sajtot is.

2010. augusztus 3., kedd

Barátnőim receptjei - Tiramisu - tojás nélkül


Egy újabb tiramisu receptet teszek közzé, ezúttal barátnőm, Reiter Anett készítette el  és nagy örömömre le is fotózta, ahogy ígérte az üzenőfalon! Próbáljátok ki, ahogy ismerem őt, nem fogjátok megbánni! :o))

Reiter Anett: "Szerettem volna elkészíteni nagy kedvencünket a tiramisut, de ilyen kánikulában tartottam a nyers tojástól. Ezért olyan receptet kerestem, ami tojás nélkül is elkészíthető. Végül két-három változat „összeollózásával” sikerült elkészítenem az én végleges verziómat, ami igen nagy siker lett.

 Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta (kb. 24 darab)
4 dl habtejszín                                                                      
2 csomag habfixáló
3 ek. kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg mascarpone
3 adag kávé
1,5 dl tej
rumaroma (izlés szerint)
kakaó

A tejszínt egy percig verjük robotgéppel. Hozzáadjuk a habfixálót, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot, majd az egészet kemény habbá verjük. Mikor elérte a kellő állagot óvatosan hozzákeverjük a mascarponet. Lefőzzük a kávét, beleöntjük a tejet és a rumaromát. A babapiskótákat beleforgatjuk a tejes-rumos kávéba és egy jénaiba elkezdjük lepakolni. Mikor megvan egy réteg rátesszük a mascarpones krém felét. Újra egy réteg kávés piskóta, majd a krém másik fele következik. A tetejét meghintjük kakaóval. A legjobb ha egy éjszakát pihen a hűtőben, de ha az éhes család nem bír annyit várni 4-5 óra elteltével lehet nassolni.:-))"

2010. július 12., hétfő

Barátnőim receptjei - Zabkeksz alapú hidegtorta

(Vitéz Kata írta:) Hétvégén anyu szülinapjára akartam valamilyen hidegtortát készíteni. Volt itthon egy doboz mascarpone, ehhez kerestem receptet a neten. Találtam egyet a borsa.hu-n, ezt csináltam meg 1-2 változtatással. Nagyon fincsi, krémes, könnyű nyári süti lett belőle! 


Hozzávalók:
1 csomag Győri Zabfalatok keksz
10 dkg vaj
1 doboz (25 dkg mascarpone)
1 doboz habtejszín (2,5 dl)
2 evőkanál Gála vaníliapuding (vagy más főzés nélkül elkészíthető pudingpor)
1 doboz őszibarackkonzerv

A kekszet összemorzsoltam és a 10 dkg kihűlt olvasztott vajjal összegyúrtam. Egy kerek formába simítottam és a hűtőbe raktam dermedni. A mascarponét, a tejszínt és a pudingport géppel habosra kevertem és hozzáadtam még egy összeturmixolt barackot is. A krémet eloszlattam a zabkeksz alapon és barackkal díszítettem a tetejét. Majd néhány órára hűtőbe tettem.

2010. június 16., szerda

Epres tejberizs

Úgy gondoltam, hogy a mai ünnep alkalmából mindenképpen kell feltennem egy új receptet. Ezt a desszertet nem a bonyolultsága miatt választottam, hiszen tejberizst mindenki tud készíteni. Inkább azért, hátha ötletet adok egy gyors vendégváró édességhez. Szombaton nagyon meleg volt és vendégeket vártunk este, biztos voltam benne, hogy nem fogok a sütő mellett állni, viszont jó lenne valami gyors édesség. Volt otthon eper, így kitaláltam ezt a mutatós (és a vendégek szerint is) nagyon fincsi desszertet. Mindenkinek nagyon tetszett!
A tejberizst elkészítjük (én ehhez a tupperes mikrós rizsfőzőt használom; szenzációs! Ha valakit érdekel ebben a tejberizs elkészítése, írjon és elküldöm a receptet.
Közben az epret leturmixoltam és cukrot kevertem hozzá. Üvegedényben, vagy fagyis kehelyben rétegeztem a tejberizst és az epres mártást, hogy mutatós legyen. A tetejére félbevágott epret és mentalevelet tettem (van a kertben a mojito koktél miatt o)) Szerintem most, amíg tart az eperszezon érdemes kipróbálni!

1 éves a blog!!!

Hát elérkezett az 1. szülinapja a blogomnak. Pont ma 1 éve tettem fel az első receptet, a madártej szeletet, ami azóta is nagyon népszerű a látogatók körében.
Ebből az alkalomból kicsit megújult az oldal, új, vidámabb színt kapott.
Kedves eddigi látogatóim! Köszönöm, hogy az elmúlt egy évben több mint nyolcezren kattintottak a blogomra és nézegettétek receptjeimet! Remélem, hogy  jövőben is visszatértek és bízom benne, hogy új látogatókat is köszönthetek majd itt! Kérlek Titeket, hogy ha tetszik az oldalam, írjatok az üzenőfalra véleményeket, ötleteket!
Ígérem, hogy a jövőben is egyszerű, finom és kipróbált receptekkel tudok majd kedveskedni Nektek!
Még egyszer köszönettel: Viki

2010. május 28., péntek

Citromvarázs

Múlt hétvégén kerestem valamilyen citromos, sütés nélküli receptet a neten és ezt hoztam össze több féléből. Sajnos lefényképezni nem volt időm, mert elég gyorsan elfogyott, addig ezt a képet hagyom kint, amíg újra elkészítem. Mint sok más receptemhez, ehhez is tupperes edényt használtam. Ezt a fesztivál nevű formát nagyon rég kaptam még anyutól, már nem lehet ilyet rendelni, az utódját viszont igen, a desszertes gyűrűt. Nagyon jól mutatnak benne a sütemények!

Hozzávalók (a képen látható fesztivál formához):
2 dl tejföl
4 dl habtejszín
1 kiscsomag túró (25 dkg)
1 csomag babapiskóta
2 citrom
porcukor ízlés szerint (kb 8-10 dkg)
1 oetker zselatin fix

A felvert tejszínhabot összekeverem a túróval, tejföllel, porcukorral, a citromok reszelt héjával és leveivel valamint a zselé fix-szel és a formába rétegezem a babapiskótával. Én hosszút vettem és eltörtem, de lehet kis kör alakút is használni és akkor nem kell bajlódni az összetörésével! Mindenképpen hűtőbe kell tenni pár órára!


2010. május 25., kedd

Isteni tojásos nokedli tupperesen

Bár nem szoktam más tollával ékeskedni, ezt a Stahl receptet úgy gondolom mégis közzé kell tennem. Kicsit aggódtam, hogy a páromnak hogy ízlik majd, de amint megkóstolta, az volt az első mondata, hogy ezt tedd fel a blogodra mindenképpen!
Talán nem jutna eszébe senkinek tojásos nokedli receptet keresni a neten, mert mindenki a klasszikus recept szerint készíti, így viszont lehet hogy többen szívesen kipróbálják majd. Az elkészítéséhez tupperes dolgokat használtam (maxi-mix, nokedli szaggató), amelyek a képen is láthatóak. Bár sokan csodálkoznak, hogy a galuska tésztába nem kell tojás, higyjék el nekem, ez a recept mégis fantasztikus, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 zúzott fokhagyma
1 dl tej
víz



A hozzávalókat összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, amennyit a tészta felvesz; se túl lágy, se túl kemény ne legyen!
Nagyon ajánlom mindenkinek a tupperes nokedli szaggatót! A benne lévő mélyedés miatt nagyon könnyű kiszaggatni a galuskát és mivel műanyag és formatervezett az elmosása is nagyon egyszerű ellentétben a régi, fémes nokedliszaggatómmal.
Beleöntjük a nokedlit egy teflonos edénybe felforrósítjuk. Közben 4 tojást kb 1 dl tejszínnel és sóval összekeverek (nagyon jó erre a tupperes mix-fix) Ráöntöm a nokedlire és kevergetem, addig, amíg még lágy. Ne legyen túl száraz rajta a tojás! Ecetes fejes salátával vagy tejfölös uborkasalátával ajánlom!

2010. május 13., csütörtök

Sonkás-gombás-pórés lepény

Kitaláltam, hogy csinálok egy gombás lepényt, így elkezdtem recepteket keresni a neten. Találtam egyet, kipróbáltam, de én ehhez még hozzátettem a gombát. A tésztája a kenyér és a pizza közé tehető. Szerintem nagyon finom!

Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt, ½ csomag friss élesztő, só, 3 kanál olaj, 1,5 dl tej vagy víz;
A töltelékhez: 1 póréhagyma, 1 üveges gomba (vagy friss champion kb 20 dkg), 15 dkg sonka, esetleg bacon, kevés olaj, só, bors, ételízesítő; A tetejére: 2 dl tejföl, 3-4 tojás, 10 dkg reszelt sajt.

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt kis sóval és cukorral. Majd hozzáadjuk a lisztet, sót, bedagasztjuk (én kenyérsütőbe szoktam csinálni) és kelni hagyjuk (tupperes kelesztőtálban kb 20 perc elég). Közben karikákra vágjuk a póréhagymát és kevés olajon megpároljuk a gombával. Ha puha hozzáadjuk a sonkát, esetleg lehet bacont is. Megszórhatjuk kis ételízesítővel, borssal.
Egy üveg pitesütő formát vajazunk és lisztezünk. A tésztát egy nem lisztezett deszkán kinyújtjuk majd a formába tesszük és egy villával megszurkáljuk, hogy egyenletesen keljen. Öszekeverjük a tejfölt, reszelt sajtot és a tojásokat.
A tésztára tesszük a póréhagymás-gombás keveréket. Ráöntjük a tejfölös masszát, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 35 percig sütjük.

2010. április 27., kedd

Tejszínes-szedres túrótorta

Barátunk, Szabolcs 40. szülinapjára készítettem el ezt a tortát hétvégén, mivel nagyon szereti a túrós-gyümölcsös süteményeket. Nem nehéz elkészíteni, igazából a piskótasütés a leghosszabb része és szerintem nagyon különleges és finom.

Hozzávalók a piskótához (kerek tortaformába):
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd hozzácsurgatom egyenként a sárgát (ilyenkor én még robotgéppel szoktam). Ezután a sütőporral elkevert lisztet óvatosan fakanállal beleforgatom, hogy ne törődjön a hab, majd zsírozott, lisztezett tortaformába öntöm és kb 20 perc alatt 150 fokon megsütöm.

Hozzávalók a krémhez:
0,5 kg túró
2 dl tejszín
1 oetker zselatin fix
1 tejszínhabpor
1 dl tej
ízlés szerint porcukor (én kb 10 dkg-ot szoktam)
gyümölcs

A túrót a cukorral összekeverem. Felverem a tejszínt. Felverem a tejszínhabport a tejjel és a zselatin fix-szel (túrós, tejszínes sütikhez szoktam ezt használni és nagyon jól összeáll tőle).
A túróhoz hozzákeverem a tejszínt és a tejszínhabport.
A kész piskótát kiveszem a formából, majd azt elmosom és visszateszem bele a tortalapot.
Ezután rákenem a krémet és gyümölcsöt nyomkodok bele (szeder, eper, málna). A tetejét elsimítom.
Amikor kiveszem a hűtőből tálaláshoz nyomós tejszínhabból szoktam (ahogy a képen látszik) rá nyomni kis halmokat és közéje gyümölcsöt teszek.

2010. április 20., kedd

Pörkölt vadászné módra krokettel

Ezt a receptet évekkel ezelőtt találta anyu egy szakácskönyvben és azóta is csinálja nagy sikerrel. Közben én is eltanultam tőle és családom, valamint vendégeim körében szintén népszerű étel. Érdemes kipróbálni, mert a vörösbortól, szalonnától, gombától különleges pörköltet kapunk!

Hozzávalók:
60 dkg hús (lehet sertés vagy vad)
20 dkg gomba
pirospaprika
3 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
fűszerek (pörkölt kocka, gulyáskrém, pörkölt krém, bors, delikát)
2 dl vörösbor

A füstölt szalonnát kisütjük, majd kiszedjük és a zsírján megpirítjuk a hagymát. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a pirospaprikát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott húst, kicsit megforgatjuk a zsíron, hogy fehéredjen, azután felöntjük a borral és ha még kell, hogy legyen leve, akkor kis vízzel. Én az elején mindig óvatos vagyok a vízzel, nehogy sok legyen, inkább menet közben öntök hozzá ha kell. Majd fedő alatt puhára főzzük. (minimum másfél órát). Pörköltkockával, delikáttal, borssal, gulyáskrémmel ízesíthetjük. A delikátnál vigyázzunk, mert az elég sós nem biztos hogy kell még sózni!
Amikor félig puha a hús én akkor szoktam belerakni a gombát.
Ha kell, a vizet még pótolhatjuk, hogy legyen leve a körethez. Burgonyakrokettel tálaljuk. (én olyat szoktam venni a Lidl-ben, hogy sütőbe kell betenni 20 percre)

2010. április 19., hétfő

Tejfölös gombaleves

A következő két étel, mondhatom, hogy a specialitásom, mivel már sokszor csináltam mindkettőt és általában nagy sikerük van.

Hozzávalók:

  • 20 dkg gomba
    1 kis fej vöröshagyma
    1 ek Delikát
    1 teáskanál pirospaprika
    2 csapott ek. liszt
    2 ek. olaj
    bors
    1 dl tejföl

    A galuskához
    2tojás
    4 ek liszt

  • Elkészítés:
    Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzrõl lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a gombaszeleteket (én már csináltam üvegesből is és friss csiperkéből is, mindkettőből finom), rászórjuk a delikátot és lefedve addig pároljuk, míg a saját levét elfõvi.
    Ezután megborsozom, majd annyi vízzel felöntöm, amennyi levest akarok. Néhány percig főzöm így.
    Közben a hozzávalókat összekeverve elkészítem a galuskát és a levesbe szaggatom. Végül a lisztes tejföllel behabarom a levest. Folyamatosan kevergetve összefőzöm.


2010. április 15., csütörtök

Barátnőim receptjei - Tepsiben sült burgonya bazsalikommal és Csirkemell mozzarellával

Tepsiben sült burgonya bazsalikommal

Fantasztikusan finom ez a krumpli, ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki!


A burgonyát kockára vágjuk, megmossuk. Kb. egy háromliteres tál legyen tele, mert nagyon összesül. (Ez az adag 4-5 személynek lesz elegendő.)
Teflon tepsibe kb. 1 dl étolajat öntünk.
Beleöntjük a tepsibe a felaprított krumplit, 4-5 gerezd fokhagymát vágunk rá, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk bazsalikommal.
Ráöntünk 1 dl vizet, letakarjuk fóliával és betesszük a sütőbe.
Kb. 20 percig letakarva hagyjuk, majd levesszük a fóliát és szép pirosra sütjük kb. 1-1 és fél óra alatt. Egyszer kétszer meg is keverhetjük, hogy egyenletesen piruljon. (Villanytűzhelyben tovább kell sütni.)

Csirkemell mozzarellával

Hozzávalók: 4 csirkemellfilé
só, bors
3 evőkanál étolaj
4 közepes nagyságú paradicsom
250 g mozzarella
kevés fűszerpaprika
Elkészítés:
A csirkemellfilét folyó, hideg vízzel leöblítjük, leitatjuk, majd sót és borsot szórunk rá.
Tűzálló serpenyőben felforrósított étolajban kb. 10 perc alatt megsütjük a filék mindkét oldalát.
A paradicsomot megmossuk, letöröljük, a szárvéget eltávolítjuk, majd felszeleteljük. A mozzarellát nem túl vastag szeletekre vágjuk.
A megsült csirkemellfilére felváltva paradicsom- és mozzarellaszeleteket teszünk. Sózzuk, borsozzuk, kevés paprikát szórunk rá. Majd sütőben, előmelegített grill alatt 5-10 perc alatt átsütjük.

Barátnőim receptjei - 5. Részeg Izidor

Részeg Izidor

Tészta: 4 tojás sárgáját kikeverünk 15 dkg porcukorral, 15 dkg vajjal és 2 evőkanál kakaóval

majd hozzáadunk 15 dkg lisztet, fél csomag sütőport majd a 4 tojás keményre felvert

habját. Megsütjük.

Töltelék: 25 dkg diót, fél dl rumot és 15 dkg porcukrot összekeverünk és a kihűlt tésztára kenjük.

Krém: fél liter tejet 2 csomag puncs- vagy eperpudinggal felfőzünk. 1 margarint 6 kanál porcukorral kikeverünk. Miután kihűlt a puding a kétféle krémet összekeverjük és a

tésztára simítjuk.

A tetejére csokit csurgatunk. 5 dkg csokit felolvasztunk 5 dkg vajjal.

(Kosik Szilvia receptje)

Barátnőim receptjei - 4. Minestrone leves

Kosik Szilvia kolléganőm olaszos receptjét szeretném most közzétenni.

Minestrone leves

Hozzávalók: 200 g sárgarépa

300 g burgonya

100 g zeller

100 g zöldbab

1 fej hagyma

75 g húsos szalonna

2 evőkanál olívaolaj

1 liter húsleves

100 g zöldborsó

50 g levestészta

2 szál petrezselyem

Paprika

40 g frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

1. A sárgarépát meghámozzuk, lemossuk és lecsöpögtetjük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, leöblítjük majd mindkettőt kis kockákra vágjuk.

2. A zöldbabot is megmossuk, lecsöpögtetjük és darabokra vágjuk. A hagymát is felaprítjuk. A szalonnát apróra kockázzuk.

3. Egy fazékban felforrósítjuk az olívaolajat, a szalonna- és hagymakockákat keverés mellett megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a sárgarépát, burgonyát, zellert, zöldbabot, majd a szalonnás hagymával együtt átpároljuk.

4. Felöntjük a levessel (természetesen lehet húsleves kockából is) felforraljuk és lefedve 10-12 percig főzzük. Ezután beletesszük a zöldborsót, a tésztát, keverés közben újra forrásba hozzuk, majd lefedve még 5-7 percig főzzük.

5. A levesbe szórjuk a zöldpetrezselymet, majd felfűszerezzük, sóval, paprikával ízesítjük. Parmezán sajttal megszórva tálaljuk.