2011. szeptember 26., hétfő

Karfiol savanyítás

Már régen tervezem, hogy savanyítok karfiolt, most végre rászántam magam. Köszönhető ezt Teréznek, aki beszerezte az alapanyagot! :)) Többféle recept alapján tettem el végül.

1 csésze ecet
4 csésze víz
5 evőkanál cukor
2 evőkanál só
1 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kupak borkénpor

Ez az adag 1 nagy fej karfiolhoz van, ha többet akarunk akkor arányosan növelni kell a mennyiséget!
A vízet a cukorral, sóval felforraljuk, majd a végén hozzáöntjük az ecetet. Hagyjuk kihűlni a vízet. Belekeverjük még a Na-benzoátot, és a borkénport. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk alaposan, majd sós forró vízben kicsit forraljuk (pár percig). Kivesszük a fözővízből, lecsöpögtetjük, hidegen üvegekbe rakjuk, és a kihűlt ecetes lével felöntjük. Tetejére Na-benzoátot szórunk, és lekötjük.
Én tettem még az üvegekbe pár karika póréhagymát és piros kápia paprikát is így mutatósabb az üveg.. :)

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Karfiol a kedvenc savanyúságom