2010. március 22., hétfő

Túrós batyu

A neten kerestem túrós batyu recepteket. Ez szimpatikusnak tűnt és szerintem finom is lett. Ezért is raktam fel a blogra.
A kelt tésztákat már egy ideje kenyérsütőgépben csinálom. Beleöntöm a hozzávalókat, a gép megdagasztja és megkeleszti (összesen másfél óra), így csomó időt és energiát spórolok meg. Ha ennél gyorsabban kell valamit csinálnom, akkor ott a tupperes kelesztőtál.

Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
7,5 dkg margarin
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
4 evőkanál kristálycukor
1 csipet só

Töltelékhez:
40 dkg túró
5-6 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál búzadara
5 dkg mazsola
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
Kevés langyos tejben felfuttatni az élesztőt, amibe egy teáskanálnyi cukrot tegyünk. Közben a lisztet, sóval, cukorral ízesíteni, és elmorzsolni benne a margarint. (én kicsit megolvasztottam mikróban) Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a maradék tejet, a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan átdagasztjuk, és letakarva 1 órán keresztül langyos helyen kelni hagyjuk.
Ha kenyérsütő gépben csinálja valakik, akkor először a folyékony hozzávalókat majd a szilárdakat kell beleönteni.

Közben elkészíthetjük a tölteléket. A túrót krumplinyomón áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. 10x10 cm-es kockákra vágjuk, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük. Zsiradékkal megkent sütőlapra/tepsibe tesszük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Mire letelik a 1/2 óra, a sütőnk is kellőképpen felmelegszik. Kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Fogyasztás előtt porcukorral megszórjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Hiba történt a modul működésében