2009. június 24., szerda

Csalamádé recept



Pár éve teszek el barátnőm receptje alapján csalamádét. Nagyon egyszerű, nem kell pl. dunsztolni sem és eszméletlenül finom. Nálunk elég gyorsan elfogy, minden évben növelem az adagot :o))



Hozzávalók:
1,5 kg káposzta
1,5 kg uborka
1,5 kg hagyma
1,5 kg paprika

Lereszelni mindent, majd összekeverni, 7 dkg sóval megszórni, átkeverni, kb 5 percig hagyjuk állni. Az edényt kicsit félrefordítani (vagy az egyik oldalát megemelni) hogy levet engedjen.

Szirup:
40 dkg cukor, 2 dl 20-as ecet és 1 mokkáskanál borkénpor.

A levet szedőkanállal szedjük ki, majd öntsük rá a szirupot és ezzel jól keverjük át. Ezután már mehet is az üvegekbe. A tetejére önthetünk szirupot mindegyikre. Én szoktam folpackot rakni rá és erre a csavaros tetejét, hogy semmiképpen ne legyen pl. rozsdás az üveg teteje.
Ez kb 12-14 üvegre elég.

Az adagot úgy növeljük, hogy duplázzuk. pl. 3kg, 6kg stb,
(A kép az idei csalamádé amit az augusztus 20-ai hétvégén készítettem)

Nincsenek megjegyzések: